Faktaboks

Mérida
Uttale
mˈeriða
Mérida, Venezuela
Mérida har verdens mest høytliggende taubane, som går fra byen Mérida til den snødekte fjelltoppen Pico Espejo.
Av /flickr.
Lisens: CC BY 2.0

Mérida er en by i Venezuela, som ligger 500 kilometer sørvest for landets hovedstad Caracas. Beliggende i Andesfjellene på 1640 meter over havet er Mérida den høyestliggende byen i landet. Herfra går verdens høyeste taubane til en snødekt fjelltopp 4765 meter over havet. Byen er et handels-, tekstil- og kultursenter og utgjør hovedstaden i delstaten med samme navn.

Med sin pittoreske beliggenhet på et alluvialt platå er Mérida en av Venezuelas mest ettertraktede turistdestinasjoner. I horisonten ruver Pico Bolívar, Venezuelas høyeste fjell. For øvrig er byen kjent som en studentby. Mérida er sete for det velrennomerte Andes-universitetet (ULA), Venezuelas nest eldste universitet fra 1785. En del arkitektur fra kolonitiden er vel bevart. Ellers har Mérida et moderne bybilde med mange parker.

Historie

Mérida ble grunnlagt i 1558. Området var en del av visekongedømmet Ny-Granada fram til 1777, da det ble integrert i generalkapteinskapet Venezuela. I 1785 ble byen en stiftsstad (sete for biskop). I den forbindelse ble det etablert et seminar – en katolsk presteskole – som i 1810 fikk status som Universitetet i Andes. På grunn av manglende veiforbindelse lå byen lenge isolert fra andre deler av landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg