Mérida - by i Venezuela

Mérida har verdens mest høytliggende taubane, som går fra byen Mérida til den snødekte fjelltoppen Pico Espejo.
Av /flickr.
Lisens: CC BY 2.0

Mérida er en by i Venezuela, som ligger 500 kilometer sørvest for landets hovedstad Caracas. Beliggende i Andesfjellene på 1640 meter over havet er Mérida den høyestliggende byen i landet. Herfra går verdens høyeste taubane til en snødekt fjelltopp 4765 meter over havet. Byen er et handels-, tekstil- og kultursenter og utgjør hovedstaden i delstaten med samme navn.

Faktaboks

Uttale
mˈeriða

Med sin pittoreske beliggenhet på et alluvialt platå er Mérida en av Venezuelas mest ettertraktede turistdestinasjoner. I horisonten ruver Pico Bolívar, Venezuelas høyeste fjell. For øvrig er byen kjent som en studentby. Mérida er sete for det velrennomerte Andes-universitetet (ULA), Venezuelas nest eldste universitet fra 1785. En del arkitektur fra kolonitiden er vel bevart. Ellers har Mérida et moderne bybilde med mange parker.

Historie

Mérida ble grunnlagt i 1558. Området var en del av visekongedømmet Ny-Granada fram til 1777, da det ble integrert i generalkapteinskapet Venezuela. I 1785 ble byen en stiftsstad (sete for biskop). I den forbindelse ble det etablert et seminar – en katolsk presteskole – som i 1810 fikk status som Universitetet i Andes. På grunn av manglende veiforbindelse lå byen lenge isolert fra andre deler av landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg