Faktaboks

Luxembourg
Luxembourg-Ville letzebuergesch Lützelburg
Uttale
norsk lˈuksemburg, fransk luksambˈur
Gamlebyen i Luxembourg
Byens gamle kvarterer og fortifikasjoner ble i 1994 oppført på UNESCOs verdensarvliste.
Av /Shutterstock.
Luxembourg Filharmoniske Teater

Luxembourg er hovedstaden i storhertugdømmet Luxembourg. Den ligger på platået omkring og delvis nede i en dyp ravine ved elven Alzette, en vestlig sideelv til Mosel, og når rundt 230–380 meter over havet. Med forsteder har byen cirka 133 000 innbyggere (2023).

Ravinen Vallée de la Pétrusse går gjennom hovedstaden og gir byen et særpreg. Byen er anlagt delvis nede i ravinen og dels på platået rundt. De østlige og vestlige bydeler er forbundet med flere broer, blant annet Pont Adolphe, som ble oppført i 1903.

Byen er et internasjonalt bank- og finanssentrum, og har noe maskin- og tekstilindustri. Her finnes også flere kommersielle radio- og fjernsynsstasjoner, og et universitet som ble grunnlagt i 1969. Byen er katolsk bispesete. Luxembourg er også sete for Europaparlamentets sekretariat, Europadomstolen, Den europeiske investeringsbank og flere andre EU-institusjoner. Byen var europeisk kulturhovedstad i 1995.

Historie

Notre Dame-katedralen i Luxembourg
Den sengotiske katedralen Notre-Dame ble delvis ombygd i perioden 1613–1615.

Området var bebodd både i keltisk og romersk tid, men selve byen vokste fram omkring et slott som ble oppført på Bouc-klippen i annen halvdel av 900-tallet. Den sengotiske katedralen Notre-Dame ble delvis ombygd i perioden 1613–1615. Storhertugens slott, Palais Grand-Ducal, ble opprinnelig oppført som rådhus i 1572, men ble senere ombygd på 1800-tallet. De gamle festningsverkene (Les Casemattes) i fjellsiden er utlagt til park.

Byens gamle kvarterer og fortifikasjoner ble i 1994 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg