Schwyz (kanton)

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Schwyz er en kanton i Sveits, ligger øst for Vierwaldstätter See og sør for Zürichsee. Arealet i kantonen er 908 kvadratkilometer, og den har 160 500 innbyggere (2020). Hovedstad er Schwyz som ligger øst for Lauerzer See sørvest i kantonen.

Faktaboks

Uttale
ʃvits

Landskapet i de vestlige og sentrale delene tilhører For-Alpene; det hever seg østover og når 2802 meter over havet i Bös Fulen på grensen til kanton Glarus i sørøst.

Befolkningen er tysktalende og overveiende katolikker.

Mye skog og beiteland gir grunnlag for jordbruk basert på husdyrhold , likeledes treindustri. I tillegg dyrkes det en del korn og frukt. Utover treindustrien har kantonen relativt lite industri. Kantonen har derimot atskillig turisttrafikk, som historisk fikk sin begynnelse i Schwyz' mest kjente fjellområde, Rigi (1798 meter over havet) i sørvest, der Sveits' første tannhjulbane ble åpnet i 1871.

Historikk

De sentrale delene av nåværende Schwyz ble tidlig en bondekommune med stor frihet, fra 1240 riksumiddelbar. Schwyz hørte til de tre «urkantonene» som sammen dannet Det sveitsiske edsforbundet i 1291.

Navnet Schwyz er opphavet til fellesnavnet til den senere nasjonen Sveits (Schweiz). Navnet fikk for alvor innpass etter at de tre urkantonene (Uri, Schwyz og Unterwalden) slo habsburgerne i det berømte slaget ved Morgarten i 1315. Fra da av ble «Schwyzer» brukt som fellesbetegnelse for alle innbyggerne i det sveitsiske edsforbundet. Betegnelsen fikk over tid utvidet bruk etter hvert som flere kantoner sluttet seg til edsforbundet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg