Schwyz - kanton

Schwyz, kanton i Sveits, ligger øst for Vierwaldstätter See og sør for Zürichsee. Arealet er 908 km2 med 155 900 innbyggere (2017). Hovedstaden er Schwyz.

Faktaboks

Uttale
ʃvits

Landskapet i de vestlige og sentrale delene tilhører For-Alpene; det hever seg østover og når 2802 moh. på grensen til kanton Glarus (Bös Fulen). Befolkningen er tysktalende og overveiende katolikker. Mye skog og beiteland gir grunnlag for treindustri og jordbruk basert på husdyrhold. I tillegg dyrkes det en del korn og frukt.

Kantonen har relativt beskjeden industri. Derimot har den atskillig turisttrafikk, som historisk fikk sin begynnelse i Schwyz' mest kjente fjellområde, Rigi (1798 moh.) der Sveits' første tannhjulbane ble åpnet i 1871.

Historikk

De sentrale deler av nåværende Schwyz ble tidlig en bondekommune med stor frihet, fra 1240 riksumiddelbar. Schwyz hørte til de tre «urkantonene» som sammen dannet Det sveitsiske edsforbundet i 1291.

Navnet Schwyz er opphavet til fellesnavnet til den senere nasjonen Sveits (Schweiz). Navnet fikk for alvor innpass etter at de tre urkantonene (Uri, Schwyz og Unterwalden) slo Habsburgerne i det berømte slaget ved Morgarten i 1315. Fra da av ble «Schwyzer» brukt som fellesbetegnelse for alle innbyggerne i det sveitsiske edsforbundet. Betegnelsen fikk over tid utvidet bruk etter hvert som flere kantoner sluttet seg til edsforbundet .

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg