Luftforsvarets base Banak er en militær flybase med tilhørende anlegg i Porsanger kommune i Finnmark. Den ligger ved Lakselv innerst i Porsangerfjorden.

Faktaboks

Også kjent som

Banak flystasjon

Banak er del av Garnisonen i Porsanger og huser Luftforsvarets 330-skvadron, som opererer statens redningshelikoptre. Flybasen har i dag asfaltrullebane på snaut 2800 meter som også brukes til sivil trafikk, da som Lakselv lufthavn, Banak.

Historikk

Banak ble opprinnelig etablert som feltflyplass for Hærens Flyvåpen i 1938. Det spede anlegget med en liten flystripe av grus ble imidlertid lite benyttet og flyaktiviteten var begrenset fram til krigsutbruddet i 1940. Tyskerne fattet raskt interesse for flyplassen og bygde den betydelig ut i 1941–1942. Den ble hovedsakelig benyttet som base for angrep mot de alliertes konvoier til Murmansk.

Etter andre verdenskrig ble flyplassen videre utbygget for både for statens regning og for såkalte infrastrukturmidler (NATO).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Arheim, Tom, Bjørn Hafsten, Bjørn Olsen og Sverre Thuve (1994): Fra Spitfire til F-16. Luftforsvaret 50 år 1944-1994, Sem & Stenersen.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg