Louis de Rouvroy Saint-Simon

Faktaboks

Louis de Rouvroy Saint-Simon
hertug av
Uttale
sɛsimˈɔ
Født
15. januar 1675, Paris
Død
2. mars 1755, Paris
Louis de Rouvroy, hertugen av Saint-Simon i 1728 av . Falt i det fri (Public domain)

Louis de Rouvroy Saint-Simon, fransk hertug og memoarforfatter. Han hadde flere diplomatiske oppdrag under Ludvig 14 og Filip av Orléans, men var gjennomgående kritisk til eneveldet.

En adelig kritiker

Saint-Simon bodde i Versailles fra 1702, og hadde svært vanskelig for å akseptere den ubetydelige rollen Ludvig 14 hadde gitt adelen etter Fronden. Hans Mémoires, erindringer fra hofflivet under Ludvig 14s siste år, ble første gang utgitt 1788, men den første komplette utgaven, på rundt 3000 sider, kom i 1829. Verket er en unik kilde for å forstå intrigene ved Solkongens hoff. Først på 1900-tallet er Saint-Simon blitt verdsatt som en av sin tids fremste franske forfattere. Hans menneskesyn er pessimistisk, påvirket av St. Augustin og av samtidige religiøse forfattere.

Språk og stil

Stilen veksler mellom barokk frodighet og klassisistisk nøkternhet, og ordforrådet har en rikdom som er enestående for sin tid. Språket er dristig med en rekke konkrete, forfriskende detaljer, og lange setninger som bryter med klassisismens enkelhetsideal. Både som menneskeskildrer og som stilist peker Saint-Simon frem mot forfattere som Chateaubriand, Balzac og Proust.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg