Faktaboks

Linus Torvalds

Linus Benedict Torvalds

Født
28. desember 1969, Helsingfors, Finland
Linus Torvalds

Linus Torvalds i 2002.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Linus Torvalds er en finsk-amerikansk informatiker som utviklet operativsystemet Linux i 1991 og versjonskontrollsystemet Git i 2005. Både Linux og Git er svært utbredt og Torvalds har vunnet en rekke priser for sine bidrag til informatikk. Torvalds arbeidet for California-selskapet Transmeta fra 1997 til 2003 og siden for det som nå kalles the Linux Foundation.

Rolle i Linux

Torvalds utviklet den første versjonen av Linux basert på Unix og la den ut som frivare på internett i 1991 da han var hovedfagsstudent ved Universitetet i Helsinki. Selv om han har utviklet en relativt stor del av Linux-kjernen, er det i dag tusenvis av bidragsytere til operativsystemet og Torvalds jobb er hovedsakelig å administrere kode skrevet av andre. Torvalds har det øverste ansvaret for videreutviklingen av Linux.

Rolle i Git

Git ble utviklet i 2005 for Linux-kjernen og erstattet bruken av det proprietære BitKeeper som inntil da hadde vært benyttet. Vedlikeholdet av Git er i dag ledet av Junio Hamano, som var en viktig bidragsyter til den første versjonen.

Bokutgivelser

  • Just for Fun: The Story of an Accidental Revolutionary, 2002

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg