Superdatamaskin er en samlebetegnelse på de dyreste og mest avanserte datamaskinene. Disse brukes til omfattende regneoppgaver som værsimuleringer, klimaforskning, høyergifysikk, medisin og andre store beregningsoppgaver.

Faktaboks

Etymologi
engelsk supercomputer
Også kjent som
tallknuser

Superdatamaskin-systemene er ansett for å være betydelig større en det som kalles stormaskiner, som ofte også brukes til administrative og forretningsmessige formål.

Superdatamaskiner består av et stort antall prosessorer hvor så mange som mulig er aktive samtidig for å løse et gitt problem. Utregningene må derfor struktureres slik at operasjonene kan utføres samtidig (parallelt).

Teknisk beskrivelse

Supermaskiner har siden blitt bygget opp av med samme type prosessorer som i generelle datamaskiner, bare man har dem i tilstrekkelig antall. Dette har ført til en ny klasse forholdsvis rimelige supermaskiner som består av tusener av server-prosessorer koplet sammen med høyhastighets nettverk og styrt av spesiell programvare. Den norske bedriften Scali var blant dem som leverte programvare for denne typen tallknuserklynger.

Ved hjelp av skytjenester (cloud computing) kan tilgangen til datakraften formidles via internett eller egne forskningsnett, slik at forskere kan kjøre sine beregninger uavhengig av den geografiske avstanden mellom dem og supermaskinen.

Regnekraften til en superdatamaskin måles etter en sammensatt indeks kjent som Rmax, og angis i gigaflops (milliarder flyttallsberegninger per sekund) kjørt på en gitt sett med beregninger. De kraftigste superdatamaskinene er gjerne spesielle prosjekter der det samtidig utvikles nye teknologier.

Historie

Hva som regnes som superdatamaskiner har endret seg over tid. Frem til tidlig i 1990-årene bygget de mest avanserte supermaskinene på såkalt vektorprosessering, der den samme aritmetiske operasjonen utføres samtidig på en stor mengde data. Dette krevde at man brukte spesielle vektorprosessorer. Prosessorene var da utviklet spesielt for super- og stormaskinene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg