superdatamaskin (IT)

Artikkelstart

Superdatamaskin er en betegnelse på de dyreste og mest avanserte datamaskinene, beregnet på omfattende regneoppgaver, til forskjell fra stormaskiner, som er de mest avanserte til administrative og forretningsmessige formål. Superdatamaskiner har gjerne et svært stort antall prosessorer som alle skal være aktive samtidig, så utregningene må struktureres slik at operasjonene kan utføres parallelt. Frem til tidlig i 1990-årene bygget de mest avanserte supermaskinene på såkalt vektorprosessering, der den samme aritmetiske operasjonen utføres samtidig på en stor mengde data. Dette krevde at man brukte spesielle vektorprosessorer. Ved hjelp av senere teknologier kan man nå bygge supermaskiner med samme type prosessorer som i generelle datamaskiner, bare man har dem i tilstrekkelig antall. Dette har ført til en ny klasse forholdsvis rimelige supermaskiner som består av tusener av vanlige PC-prosessorer koplet sammen med høyhastighets nettverk og styrt av spesiell programvare. Den norske bedriften Scali er blant dem som leverer programvare for denne typen tallknuserklynger. Scali er partner med en rekke internasjonale giganter innen datamaskiner, som HP, Dell og Sun.

Faktaboks

Etymologi
engelsk supercomputer
Også kjent som
tallknuser

Supermaskiner brukes der man skal prosessere store mengder talldata, som innen olje og gass, eller kjøre avanserte simuleringer eller modeller, f.eks. innen værvarsling, klimaforskning, kjernefysikk og medisin. Tilgangen til datakraften formidles via Internett eller egne forskningsnett, slik at forskere kan kjøre sine beregninger uavhengig av den geografiske avstanden mellom dem og supermaskinen.

Regnekraften til en superdatamaskin måles etter en sammensatt indeks kjent som Rmax, og angis i gigaflops (milliarder flyttallsberegninger per sekund). De kraftigste superdatamaskiner er gjerne spesielle prosjekter der det samtidig utvikles nye teknologier.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg