Lillehammer-saken er en av norgeshistoriens mest omtalte drapssaker, hvor norsk-marokkaneren Ahmed Bouchikhi i 1973 ble drept på Lillehammer av israelske agenter, som ved en feil trodde han var en palestinsk terrorist.

Drapet

21. juli 1973 ble marokkaneren Ahmed Bouchikhi (født 1943), bosatt i Norge, skutt og drept på Lillehammer av agenter fra den israelske etterretningstjenesten Mossad. Han var blitt forvekslet med Ali Hassan Salameh, den antatte lederen av terrorgruppen fra den palestinske organisasjonen Svart September, som drepte elleve israelske idrettsmenn under sommer-OL i München i 1972.

Rettssaken

Seks av agentene ble arrestert og siktet for medvirkning til drap. Ni andre deltakere i gruppa, blant annet de antatte gjerningsmennene, unnslapp. I den påfølgende rettssaken ble én frikjent og fem dømt til fengselsstraffer fra ett til fem og et halvt år. De dømte ble løslatt ved benådning etter kort soning.

Etterspillet

I 1990-årene ble det fremsatt påstander om at navngitte offiserer i den norske etterretningstjenesten skulle ha ytet bistand til Mossads aksjon. Påstanden ble grundig etterforsket av Lund-kommisjonen som gransket de hemmelige tjenestene. I kommisjonens rapport som ble lagt frem 1996, ble påstanden avvist som grunnløs. Påstanden er også etterforsket av Kriminalpolitisentralen, som kom frem til samme resultat.

I 1996 ble Ahmed Bouchikhis norske enke og to sønner tilkjent erstatning fra staten Israel, som dermed indirekte påtok seg ansvaret for drapet.

Et granskingsutvalg ledet av generalmajor Gullow Gjeseth konkluderte i 2000 med at det ikke fant holdepunkter for at norske myndigheter eller personer gav bistand forut for, i forbindelse med, eller etter drapet. Utvalget rettet kritikk mot Riksadvokaten og Politiets overvåkingstjeneste for deres behandling av saken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg