Gullow Gjeseth, norsk offiser og faglitterær forfatter. Etter en lang karriere som yrkesoffiser i Hæren og i fellesoperative funksjoner i Forsvaret, ble generalmajor Gjeseth tilknyttet Forsvarets høgskole og Institutt for forsvarsstudier, hvor han særlig beskjeftiget seg med Hærens historie.

Gjeseth gikk ut fra Hærens befalsskole i 1957; deretter Krigsskolen i 1959. Han gikk ut fra Hærens stabsskole i 1970; deretter Führungsakademie der Bundeswehr i Hamburg, Tyskland (1974). Han fulgte en rekke beordringer i Hæren, derunder som operasjonsoffiser i H.M. Kongens Garde, instruktør ved Hærens stabsskole og stabssjef ved 6. divisjon (1982–85). Under nedrustningsforhandlingene ved Konferansen for sikkerhet og samarbeid i Europa (KSSE) deltok Gjeseth som norsk militærrådgiver. I perioden 1986–1990 var han sjef for Presse- og informasjonsavdelingen ved Forsvarets overkommando (FO). 1990–94 var han kommandør for landstridskreftene i Sør-Norge, ved Forsvarets operative hovedkvarter på Jåttå. Fra 1994 til han gikk av som pensjonist var Gjeseth direktør for Forsvarets høgskole.

Etter endt militærtjeneste hadde generalmajor Gjeseth flere offentlige oppgaver, blant annet som medlem av Utvalget for rustningskontroll og nedrustning; Den sentrale beredskapsnemnd for Regjeringens pressetjeneste i krig; og Rådet for forsvarsstudier. Han var medlem av Forsvarskommisjonen av 1990, og ledet det offentlige granskningsutvalget etter den såkalte Lillehammer-saken fra 1973 i perioden 1998–2000.

I 1996–2006 var Gjeseth redaktør av Norsk Militært Tidsskrift (NMT), utgitt av Oslo Militære Samfund. Samtidig engasjerte han seg som forsker, tilknyttet Institutt for forsvarsstudier (IFS), hvor han blant annet var medforfatter av bind fem i verket Norges forsvarshistorie: «Allianseforsvar i endring: 1970–2000» (2004). Han utga deretter «Hæren i omveltning 1990–2005» (2008), «Landforsvarets krigsplaner under den kalde krigen» (2011) og var medforfatter av «Norge og Russland: Sikkerhetspolitiske utfordringer i nordområdene» så vel som bidrag til flere andre bøker og forskningsrapporter. Til rapportene han utga hører belysning av USAs våpenhjelp etter andre verdenskrig, Heimevernets rolle i det norske landforsvaret, og Norges politikk overfor sine veteraner. Som tjenestegjørende offiser var Gjeseth i 1975–76 militærstipendiat fra Forsvaret ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.