Faktaboks

Lida
Uttale
lˈida
Dronefoto av Lida
Luftfoto av Lida. I forgrunnen ses middelalderfestningen. Ellers er byen preget av å være et typisk eksempel på sovjetisk byplanlegging fra etterkrigstiden.
Av /Shutterstock.

Lida er en by i Belarus (Hviterussland), 110 kilometer øst-nordøst for Grodno. Byen er den nest største i Grodno fylke etter Grodno by, med 103 915 innbyggere (2023). Viktigste næringsvirksomheter er produksjon av landbruksmaskiner, sko og næringsmidler.

Kultur og severdigheter

Byen er preget av å være et typisk eksempel på sovjetisk byplanlegging fra etterkrigstiden. Byens største turistattraksjon er et slott, som opprinnelig ble bygd som en festning på 1300-tallet. Det arrangeres en årlig middelalderfestival på festningens område hver september for å feire innhøstingen.

Den katolske Hellige Kors Kirke som ble bygd i 1765–1770 i barokk arkitektur, har et utsøkt interiør. Byen har også et museum for lokal historie og kultur.

Byen har flere minnesmerker fra andre verdenskrig, inkludert en massegrav med 5000 jøder som ble likvidert på én enkelt dag i mai 1942.

Historikk

Lida vokste fram på 1300-tallet og var del av Polen frem til Polens tredje deling i 1795. Etter delingen av Polen mellom Preussen, Russland og Østerrike ble byen russisk, men ble igjen polsk etter første verdenskrig, fra 1919 og fram til andre verdenskrig, da byen ble innlemmet i Sovjetunionen. Lida ble utsatt for store ødeleggelser under andre verdenskrig.

Shimon Peres, som var Israels president i perioden 2007–2014 og landets statsminister i periodene 1984–1986 og 1995–1996, er født i landsbyen Visjneva, cirka 80 kilometer nordøst for Lida.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg