Liamine Zéroual

Faktaboks

Liamine Zéroual
Uttale
zerwˈal
Født
1942

Liamine Zéroual, algerisk offiser; Algeries president 1994–1999. Zéroual sluttet seg til frigjøringsfronten Front de libération nationale (FLN) som ung i 1957, og deltok i frigjøringskrigen mot Frankrike, for etter selvstendigheten å slå inn på en militær løpebane.

Zéroual fikk etter selvstendigheten i 1962 militær utdanning i Kairo, Moskva og Paris, og bekledde flere stillinger i den algeriske hæren, blant annet som sjef for militære skoler, og militær sjef i tre regioner, før han i 1989 ble utnevnt til kommandør for Algeries landstridskrefter. Samme år gikk han av etter uenighet med president Chadli Benjedid, og tjenestegjorde 1990–1991 som Algeries ambassadør til Romania, før han i 1993 ble utnevnt til forsvarsminister etter Benjedids fall.

Som leder for det militære styringsråd – og dermed Algeries statsoverhode – fra 1994, forsøkte han å framforhandle en løsning med islamistene i Front islamique du salut (FIS), som vant valget i 1991, og som deretter grep til våpen da valget ble annullert – uten at disse førte fram. Zéroual legitimerte sin makt gjennom å bli valgt i 1995, i Algeries første presidentvalg med flere kandidater. I 1999 gikk han av på grunn av dårlig helse.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg