Liamine Zéroual, algerisk offiser; Algeries president 1994–1999. Zéroual sluttet seg til frigjøringsfronten Front de libération nationale (FLN) som ung i 1957, og deltok i frigjøringskrigen mot Frankrike, for etter selvstendigheten å slå inn på en militær løpebane.

Zéroual fikk etter selvstendigheten i 1962 militær utdanning i Kairo, Moskva og Paris, og bekledde flere stillinger i den algeriske hæren, blant annet som sjef for militære skoler, og militær sjef i tre regioner, før han i 1989 ble utnevnt til kommandør for Algeries landstridskrefter. Samme år gikk han av etter uenighet med president Chadli Benjedid, og tjenestegjorde 1990–1991 som Algeries ambassadør til Romania, før han i 1993 ble utnevnt til forsvarsminister etter Benjedids fall.

Som leder for det militære styringsråd – og dermed Algeries statsoverhode – fra 1994, forsøkte han å framforhandle en løsning med islamistene i Front islamique du salut (FIS), som vant valget i 1991, og som deretter grep til våpen da valget ble annullert – uten at disse førte fram. Zéroual legitimerte sin makt gjennom å bli valgt i 1995, i Algeries første presidentvalg med flere kandidater. I 1999 gikk han av på grunn av dårlig helse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.