Faktaboks

Liamine Zéroual

Liamine Zeroual

arabisk Al-Yamīn Zarwāl

berbisk Lyamin Zerwal

Uttale
zerwˈal
Født
3. juli 1941, Batna, Algerie

Liamine Zéroual, algerisk offiser og politiker, som var Algeries president i perioden 1994–1999.

Zéroual sluttet seg til frigjøringsfronten Front de libération nationale (FLN) som ung i 1957, og deltok i frigjøringskrigen mot Frankrike, for etter selvstendigheten å slå inn på en militær løpebane.

Zéroual fikk etter selvstendigheten i 1962 militær utdanning i Kairo, Moskva og Paris, og bekledde flere stillinger i den algeriske hæren, blant annet som sjef for militære skoler, og militær sjef i tre regioner, før han i 1989 ble utnevnt til kommandør for Algeries landstridskrefter. Samme år gikk han av etter uenighet med president Chadli Benjedid, og tjenestegjorde i årene 1990–1991 som Algeries ambassadør til Romania, før han i 1993 ble utnevnt til forsvarsminister etter Benjedids fall.

Som leder for det militære styringsråd – og dermed Algeries statsoverhode – fra 1994, forsøkte han å framforhandle en løsning med islamistene i Front islamique du salut (FIS). Islamistene vant valget i 1991, og grep deretter til våpen da valget ble annullert – uten at disse førte fram. Zéroual legitimerte sin makt gjennom å bli valgt i 1995, i Algeries første presidentvalg med flere kandidater. I 1999 gikk han av på grunn av dårlig helse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg