FLN

To av det nye Algeries ledende menn, president og statsminister Ahmed Ben Bella til venstre og daværende forsvarsminister Houari Boumedienne til høyre, like før kuppet i 1965, da Boumedienne avsatte Ben Bella. Ben Bella var en av de fremste lederne for motstandskampen mot det franske kolonistyret, og var blant grunnleggerne av FLN.

Av /NTB Scanpix ※.

Franske tropper i Algerie under frigjøringskrigen i 1961.

Av /KF-arkiv ※.

FLN er et politisk parti i Algerie. Opprinnelig var FLN en frigjøringsbevegelse som kjempet for Algeries selvstendighet fra kolonimakten Frankrike. Organisasjonen ble opprettet i 1954, og startet samme år en frigjøringskrig som førte til Algeries selvstendighet i 1962. Etter selvstendigheten ble FLN et politisk parti.

Faktaboks

etymologi:
fransk Front de Libération Nationale, «Den nasjonale frigjøringsfront»

Opprettelse og frigjøringskrig

FLN hadde sitt utgangspunkt i en fraksjon som brøt ut av organisasjonen Mouvement pour le Triomphe des Libertés Democratiques (MTLD) i 1947. Denne utbrytergruppen gikk inn for væpnet kamp som eneste måte å oppnå selvstendighet på. Den militante del av frigjøringskampen ble først ført av en hemmelig undergrunnsorganisasjon, Organisation spéciale (OS). I 1954 ble FLN opprettet av medlemmer av OS, ledet av Ahmed Ben Bella og Belkacem Krim.

Samme år startet FLN frigjøringskrigen i Algerie. I 1958 etablerte FLN en eksilregjering i Tunis med Ferhat Abbas som leder. I løpet av krigen, som varte til 1962, regnet FLN med å ha mistet mer enn 1 million mennesker.

Etter selvstendigheten

Etter våpenhvilen ble FLN regjeringsparti i Algerie. Nye partiprogrammer i 1962 og 1964 gjorde oppbyggelsen av et sosialistisk samfunn til en hovedoppgave for partiet, som etter 1962 var helt dominert av den radikale fløy under Ben Bella og Houari Boumedienne.

I 1965 ble Ben Bella styrtet av Boumedienne i et militærkupp, og Boumedienne bygde særlig i 1970-årene partiet opp til et tradisjonelt sosialistisk statsbærende parti. Denne linjen ble videreført av president Chadli Benjedid i 1980-årene. Men 1989 oppgav FLN sin statsbærende funksjon og åpnet for flerpartistyre, og ved lokalvalgene i 1990 fikk partiet bare 32 prosent av stemmene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg