Front Islamique du Salut

Artikkelstart

Front Islamique du Salutc (FIS) var et islamistisk politisk parti i Algerie, som ble grunnlagt av Ali Belhadj og Abbasi al-Madani etter at politiske partier ble tillatt i Algerie i 1989. FIS fikk raskt stor oppslutning som et resultat av en bred folkelig misnøye over omfattende korrupsjon og sosial ulikhet.

Faktaboks

Uttale
frɔtislamˈik dysalˈy
Også kjent som
FIS
'den islamske redningsfronten'

Det olje- og gassrike nordafrikanske landet hadde da siden 1962 blitt styrt av en militær og politisk elite etter mønster av en sosialistisk ettpartistat, ledet av frigjøringsbevegelsen Front de libération nationale (FLN).

Ved lokalvalgene i 1990 fikk FIS 54 prosent av stemmene og flere hundre borgermestere. I første omgang av parlamentsvalget i 1991 fikk FIS 48 prosent av stemmene, og partiet lå an til rent flertall i nasjonalforsamlingen da de militære overtok makten i 1992. FIS ble deretter forbudt, og Algerie ble kastet ut i en drøyt tiårig borgerkrigslignende epoke («la décennie noire», det vil si det svarte tiåret) med islamistisk terror etterfulgt av en voldelig motreaksjon fra sikkerhetsstyrkenes side, som samlet tok livet av anslagsvis 150 000 algeriere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg