Chadli Benjedid, offiser og politiker, Algeries tredje president, 1979–1992. Benjedid var en av veteranene fra kampen for selvstendighet etter å ha sluttet seg til frigjøringsfronten Front de libération nationale (FLN) ved frigjøringskrigens begynnelse i 1954.

Benjedid tok ikke høyere utdanning, men tjenestegjorde i den franske hær som underoffiser, og kjempet i Indokina før han sluttet seg til FLN. Han steg i gradene i FLN, og ble i 1961 medlem av generalstaben til bevegelsens militære øverstkommanderende, Houari Boumedienne; fra 1962 medlem av FLNs revolusjonsråd. Under fraksjonsstridighetene innad i FLN ved selvstendigheten i 1962, støttet han Boumedienne – og dermed Ahmed Ben Bella, som ble landets første valgte president.

Benjedid ble sjef for militærdistriktet Oran 1964–1970, og medlem av revolusjonsrådet som styrte landet etter at de militære grep makten i et kupp 1965. Han var forsvarsminister og stabssjef fra 1978 til han ble utpekt til generalsekretær i FLN 1979. Med de militæres støtte ble Benjedid valgt som kompromisskandidat til presidentstillingen i 1979; han beholdt samtidig stillingen som forsvarsminister. Gjenvalgt som eneste kandidat i 1984 og 1988.

I 1990 tillot han Ahmed Ben Bella å vende tilbake til Algerie. Som statssjef la Benjedid mindre vekt på ideologi enn forgjengerne, reduserte statens rolle i økonomien og tonet ned den radikale utenrikspolitikken – og startet en politisk oppmykning i retning av demokrati og flerpartistyre. Da den militære ledelsen grep inn i valget i 1991 ble han avsatt året etter, og satt i husarrest til 1999.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.