Fetsund

Fetsund sett fra nord. Til venstre i bildet ses Glomma, deler av Fetsund lenser og jernbanebrua. Til høyre det nye sentrum som vokser opp rundt jernbanestasjonen. På høyden ligger Fetsund kirke, og bak høyden ligger Nordre Øyeren naturreservat.
Fetsund
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Fetsund er et tettsted på Fet i Lillestrøm kommune, Viken fylke. Fetsund har 5660 innbyggere (2018) og variert industri.

Faktaboks

Innbyggertall
8350 (2020)

Fetsund ligger åtte kilometer øst for Lillestrøm by og et par kilometer ovenfor Glommas utløp i Øyeren. Fetsund jernbanestasjon betjener Kongsvingerbanen. Tettbebyggelsen ligger på begge sider av Glomma. Fetsund bruer er jernbane- og veibru på riksvei 22 som går over elven.

Tømmerlensene i Glomma, de største i landet, ble nedlagt ved opphøret av fløtningen i elven i 1985. Ved Glommas utløp i Øyeren ligger Fetsund Lensemuseum.

På Vilberg ligger Fetsund batteri (eller Vilbergskansen), som er et fredet artillerianlegg fra 1898–1900. Batteriet ble anlagt for fire 10,5 og fire 7,5 centimeters kanoner som var blant de mest avanserte i Europa på den tiden. Batteriets hovedoppgave var å slå tilbake overgang over Glomma ved Fetsund og er et meget bevaringsverdig militærhistorisk landskap. På baksiden er det samlet et lite bygningsmiljø med høy grad av opprinnelighet.

Ridderhaugen fra jernalderen er Norges tredje største gravhaug. Fet kirke fra 1890 har altertavle fra 1600-tallet.

Fetsund veibro.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg