Leadcold er et svensk foretak som ble etablert i 2013 med det formål å utvikle en blykjølt kjernereaktor for kommersiell produksjon av elektrisk energi i arktiske områder. Målet er at en reaktor skal være klar for drift innen 2030.

Faktaboks

Også kjent som

Blykalla

I Sverige går foretaket under navnet Blykalla Reaktorer Stockholm AB. Ideen til prosjektet er hentet fra forskning gjort ved den Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, som har arbeidet med problemstillinger knyttet til bruk av bly som kjølemiddel i kjernereaktorer siden 1996.

Ytelse

Reaktoren som er under utvikling går under navnet SEALER. Et velkjent problem med bruk av flytende bly er at det kan forårsake korrosjon av rustfritt stål. Dette problemet skal være løst, blant annet ved tilsettinger av aluminiumoksider i stålet.

Den første demonstrasjonsreaktoren vil få en termisk ytelse på 80 megawatt (MWₜ), mens den planlagte kommersielle reaktoren planlegges med en ytelse på 140 MWₜ (55 MWₑ). Målet for selskapet er at en reaktor skal være klar for drift innen 2030.

Konstruksjon og drift

Reaktoren skal lages tilstrekkelig kompakt til at den kan transporteres på veinettet. Den vil da kunne leveres som en ferdig enhet, noe som reduserer anleggstiden til et minimum. Konstruksjonen av reaktoren er gjort slik at den skal kunne være i kontinuerlig drift i en periode på inntil 30 år, uten behov for påfyll av nytt brensel. Etter driftsperioden kan hele enheten demonteres og transporteres til et sentralt sted for sluttbehandling eller resirkulering.

Sikkerhet

Reaktoren tilbyr passiv kjernekraftsikkerhet, som ivaretas ved at utviklet varme i reaktorkjernen ledes bort med naturlig konveksjon. Aktive pumper blir da unødvendig. Med flytende bly som kjølemiddel kan driften av reaktoren foregå under atmosfærisk trykk, noe som også bidrar til økt sikkerhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg