Faktaboks

Latacunga
Uttale
latacˈunga

Latacunga er en by i Ecuador. Den befinner seg 80 kilometer sør for landets hovedstad Quito, og er selv hovedstad i regionen Cotopaxi. Byen ligger i Andesfjellene på en høyde 2750 meter over havet, like i nærheten av den aktive vulkanen Cotopaxi.

Ved folketellingen i 2010 hadde byen 63 842 innbyggere (INEC).

Næringsliv

Den vesentligste næringsveien i Latacunga er jordbruk og kvegdrift. Den dekker landets egenproduksjon av melk og melkebaserte produkter. Blomster og brokkoli dyrkes for eksport.

Latacunga har en flyplass med avganger til Guayaquil og Coca.

Det er et teknisk universitet i byen.

Turisme

Fra "Mama Negra" den store byfesten i Latacunga

Latacunga er utgangspunkt for turer opp til vulkanen Cotopaxi, samt den omkringliggende nasjonalparken.

Sentrum av byen har en godt bevart koloni-arkitektur. Det inkluderer kirker, offentlige bygninger og private hus.

Den årlige festen Mama Negra som foregår samtidig med høstjevndøgn 23. september, er en av de største i landet. I det tilhørende opptoget blir byens fremstående borgere fremstilt som karakterer fra legender tilknyttet byen.

Historie

Det er ulike meninger om når Latacunga egentlig ble grunnlagt, men byens egne nettsider fastslår at den ble grunnlagt av Antonio de Clerijo i 1584. Før det var den hovedsakelig en encomienda, det vil si et område tildelt en spanjol med råderett over ressurser og menneskene som bor der.

Opp gjennom historien har Latacunga flere ganger vært utsatt for jordskjelv og vulkanutbrudd fra Cotopaxi. Disse har med jevne mellomrom forårsaket store skader på byen. Det siste store jordskjelvet som rammet byen var i 1877.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg