Lantmannapartiet var et svensk politisk parti som ble stiftet i 1867. Det oppstod da bøndene og en del godseiere i Andra kammaren i Riksdagen slo seg sammen for å ivareta bøndenes interesser mot regjeringen, høyere embetsmenn, storgodseiere og industrimenn som utgjorde flertallet i Första kammaren.

I Lantmannapartiets program inngikk kamp mot grunnskattene, skarp kontroll med embetsmennene og sparsommelighet i statens økonomi. På grunn av uenigheter om toll i 1888 ble partiet sprengt i en proteksjonistisk del, som fikk navnet Nya Lantmannapartiet, og en mer frihandelsvennlig del, som fikk navnet Gamla Lantmannapartiet. I 1895 ble partiet forenet igjen, og det nye partiet fikk et klart konservativt preg. Siden ble det i 1912 omdannet til Lantmanna- och borgarpartiet, som i 1935 gikk opp i Högern, nå Moderata Samlingspartiet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg