Avishode Langesunds Blad
Avishode Langesunds Blad
Norsk presses historie.
Forside av Langesunds Blad

Forside av første nummer av Langesunds Blad 5. januar 1916.

Forside av Langesunds Blad
Norsk presses historie.

Langesunds Blad var en avis som ble utgitt i Langesund fra 1916 til 1950.

Historie

Fredrik Herlof Hemmy i Langesunds Blad.

Fredrik Herlof Hemmy var utgiver og redaktør av en lang rekke aviser. Hemmy var utdannet typograf, og etter en periode i USA flyttet han tilbake til Norge. I 1902 overtok han Askims Avis og forandret navnet til Øvre Smaalenene. Han drev avisen både som eier og redaktør inntil han solgte bedriften i 1913. I 1915 overtok han Langesundsposten og endret navnet til Langesunds Blad. Denne avisen solgte han i 1920. Før den tid, hadde han allerede overtatt Øieren på Ski som han også endret tittelen på, til Østlandets Blad fra 1919. Hemmy avsluttet sin aviskarriere som eier av Indre Akershus Blad. Hemmy var også aktiv i organiseringen av avisbransjen, og var med på stiftelsesmøtet til Norsk Bladeierforening i 1910.

Fredrik Herlof Hemmy i Langesunds Blad.
Norsk presses historie.

Den første avisen som kom ut i Langesund, var en annen avis med samme navn, Langesunds Blad. Den hadde imidlertid bare sju måneders levetid i årene 1882 og 1883. I 1904 utga H.D. Brovold avisen Langesund som et «upolitisk Nyheds- og Avertissementsblad for Langesund og omegn», men også denne avisen måtte gi seg året etter.

I 1906 lanserte Oscar Jensen Langesundsposten, og den skulle vise seg å bli et levedyktig prosjekt. Avisen tok mål av seg å være politisk uavhengig. I 1915 tok boktrykker Fredrik Hemmy over både som redaktør og utgiver og endret navnet til Langesunds Blad. Hemmy forlot avisen i 1920 og prøvde seg som utgiver av Møre Tidend og seinere flere andre aviser.

Fra 1920 og til 1950 hadde Langesunds Blad til tider fargerike redaktører. Den første, Oslo-mannen J.A. Blystad hadde bakgrunn som faktor i Morgenbladet, og ble en ofte sitert mann i landets øvrige presse. For Blystad gikk ikke av veien for å lage egne vrier dersom han syntes nyhetene var litt humørløse. En gang hadde han et oppslag om at makaronihøsten i Spania hadde slått feil, og da resten av avisene diskuterte ryktet om at Hjalmar Riiser-Larsen skulle være med på Roald Amundsens Nordpol-ekspedisjon, hadde Blystad følgende overskrift: «Reiser Larsen til Polen?»

Like ofte lekte redaktøren seg med lokale varianter. «Storbrann i Langesund – Holmgrens lille hus brant ned til grunnen», var et typisk eksempel på Blystads humrende journalistikk.

Oppkjøp

Blystad kjøpte opp Langesunds Blad i 1920 og drev den sammen med sin kone Signe Blystad. Avisen kom da ut hver onsdag og lørdag, og abonnement kostet ni kroner per år. Da mannen døde i 1927, leide Signe Blystad både avis og trykkeri bort til andre. Sigurd Olsen, en annen fargerik person, drev bladet fram til 1950.

Bortsett fra nevnte J. A. Blystads mange og svært populære innslag, er det mest imponerende med Langesundsposten og Langesunds Blad at de klarte å komme ut i så mange år før fylkesavisene ble for sterke. Lokale annonser, kunngjøringer og nyheter var hele tiden bærebjelkene, men saker av nasjonal og internasjonal karakter fra avisbyråene ble mer og mer framtredende de siste årene. De to avisene hadde nesten aldri faste medarbeidere utenom eierne, og det var trykkeriet som gjorde avisutgivelser mulig.

Fakta

  • Langesundsposten: første nr. 21.11.1906, første red. Oscar Jensen. Siste nr. 29.12.1915.
  • Skiftet navn til Langesunds Blad 5.1.1916, siste nr. 4.3.1950.

Opplag

  • 1000 (1932).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Norby, T.E. (1999): Varden – fra fjord til fjell gjennom 125 år.
  • Hansen,B. (1970): Avis må til!

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg