La Loire er Frankrikes lengste elv, 1006 km lang. Den renner gjennom regionene Auvergne-Rhône-AlpesBourgogne-Franche-ComtéCentre-Val de Loire og Pays de la Loire

Loires kilder er i den sørøstre delen av Massif central. Den renner først nordover gjennom en trang dal med bratte skrenter. Stedvis vider dalen seg ut, f.eks. i Forez- og Roanne-bassengene. Elven dreier etter hvert mot vest, og nedenfor Orléans renner den gjennom en bred, åpen dal på slettelandet i den sørlige del av Paris-bassenget (Loire-dalen), kjent for sine mange praktfulle slottsanlegg. Her er den svært utsatt for oversvømmelser og er inndemmet av seks meter høye diker. Landskapet mellom Sully-sur-Loire og Chalonnes er ført opp på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

De betydeligste tilløpene kommer fra venstre (Allier, Cher og Vienne). Viktigste tilløp fra høyre er Maine (Mayenne og Sarthe). Elven munner ut i Atlanterhavet ved Saint-Nazaire, og er seilbar ca. 800 km oppover, men den vekslende vannføringen skaper problemer for skipstrafikken. Gjennom et vidt forgrenet kanalsystem står den i forbindelse med Seine, Saône/Rhône og Bretagne (Brest). De viktigste byene ved elven er RoanneOrléansBloisToursSaumur og Angers, i tillegg til Nantes, som er den største byen La Loire renner gjennom. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.