La Loire er Frankrikes lengste elv, 1006 km lang. Den renner gjennom regionene Auvergne-Rhône-AlpesBourgogne-Franche-ComtéCentre-Val de Loire og Pays de la Loire

Loires kilder er i den sørøstre delen av Massif central. Den renner først nordover gjennom en trang dal med bratte skrenter. Stedvis vider dalen seg ut, f.eks. i Forez- og Roanne-bassengene. Elven dreier etter hvert mot vest, og nedenfor Orléans renner den gjennom en bred, åpen dal på slettelandet i den sørlige del av Paris-bassenget (Loire-dalen), kjent for sine mange praktfulle slottsanlegg. Her er den svært utsatt for oversvømmelser og er inndemmet av seks meter høye diker. Landskapet mellom Sully-sur-Loire og Chalonnes er ført opp på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

De betydeligste tilløpene kommer fra venstre (Allier, Cher og Vienne). Viktigste tilløp fra høyre er Maine (Mayenne og Sarthe). Elven munner ut i Atlanterhavet ved Saint-Nazaire, og er seilbar ca. 800 km oppover, men den vekslende vannføringen skaper problemer for skipstrafikken. Gjennom et vidt forgrenet kanalsystem står den i forbindelse med Seine, Saône/Rhône og Bretagne (Brest). De viktigste byene ved elven er RoanneOrléansBloisToursSaumur og Angers, i tillegg til Nantes, som er den største byen La Loire renner gjennom. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.