Centre-Val de Loire

Artikkelstart

Centre-Val de Loire er en region i Frankrike, omkring midtre delen av La Loire og dens bielver, omfatter departementene Cher, Eure-et-Loir, Indre, Indre-et-Loire, Loiret og Loir-et-Cher. Den har et areal på 39 151 kvadratkilometer og har 2 576 252 innbyggere (2017). Hovedstad er Orléans og den største byen er Tours. Inntil 17. januar 2015 het regionen Centre.

Faktaboks

Uttale
sãtr

Natur

Området hører til Parisbassenget og består mest av lavland, gjennomskåret av Loire, som renner fra øst mot vest. Høyeste punkt er Mont-Saint-Marien i Cher, 504 meter over havet.

Befolkning

Regionen er tynt befolket, og er blant de minst urbaniserte i Frankrike. Folketallet har etter andre verdenskrig økt langsommere enn på landsbasis, blant annet som følge av nærheten til Parisregionen. Tilveksten har vært sterkest i de nordligste departementene Loiret, Eure-et-Loire og Loir-et-Cher.

Næringsliv

Regionen er storprodusent av hvete, bygg og mais, med en betydelig vindyrking. De viktigste vindistriktene i regionen ligger langs Loire: Bourguil, Chinon, Vouvray og Sancerre. Det dyrkes også industrivekster som sukkerbeter og solsikker. Utflytting av industri fra Paris etter 1945 har skapt en betydelig industrivekst. Industrien omfatter blant annet produksjon av bildeler, bildekk, kulelagre, plast og kjemikalier. Regionen har tre større kjernekraftverk: ved Dampierre-en-Burly (Loiret), Saint-Laurent-des-Eaux (Loire-et-Cher) og Avoine-Chinon (Indre-et-Loire). Turisttrafikken er betydelig, ikke minst til Loiredalen og alle slottene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg