Centre-Val de Loire

Centre-Val de Loire, region i Frankrike, omkring midtre delen av La Loire og dens bielver, omfatter departementene Cher, Eure-et-Loir, Indre, Indre-et-Loire, Loiret og Loir-et-Cher; 39 151 km2 med 2 556 800 innbyggere (2011). Hovedstad: Orléans. Største by: Tours. Inntil 17. januar 2015 het regionen Centre.

Faktaboks

Uttale
sãtr

Natur

Området hører til Parisbassenget og består mest av lavland, gjennomskåret av Loire, som renner fra øst mot vest. Høyeste punkt er Mont-Saint-Marien i Cher, 504 moh.

Befolkning

Regionen er tynt befolket, og er blant de minst urbaniserte i Frankrike. Folketallet har etter den annen verdenskrig økt langsommere enn på landsbasis, bl.a. som følge av nærheten til Parisregionen. Tilveksten har vært sterkest i de nordligste departementene Loiret, Eure-et-Loire og Loir-et-Cher.

Næringsliv

Regionen er storprodusent av hvete, bygg og mais, med en betydelig vindyrking. De viktigste vindistriktene ligger langs Loire: Bourguil, Chinon, Vouvray og Sancerre. Det dyrkes også industrivekster som sukkerbeter og solsikker. Utflytting av industri fra Paris etter 1945 har skapt en betydelig industrivekst. Industrien omfatter bl.a. produksjon av bildeler, bildekk, kulelagre, plast og kjemikalier. Regionen har tre større kjernekraftverk: ved Dampierre-en-Burly (Loiret), Saint-Laurent-des-Eaux (Loire-et-Cher) og Avoine-Chinon (Indre-et-Loire). Turisttrafikken er betydelig, ikke minst til Loiredalen og alle slottene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg