Tours

Artikkelstart

Tours er en by i Frankrike. Den ligger i regionen Centre-Val de Loire, er hovedstad i departementet Indre-et-Loire, og ved La Loire, øst for bielven Cher. Byen har omtrent 138 600 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
to:r

Tours er et viktig samferdsels- og handelssentrum med allsidig industri, blant annet produksjon av landbruksmaskiner og jernbanevogner, kjemisk og farmasøytisk industri, samt produksjon av tekstiler og bekledning.

Byen har stor turisttrafikk, blant annet på grunn av flere historiske bygg. Gamlebyen ved Loire har mange bygninger fra middelalderen og renessansen, og erkebispepalasset i renessansestil fra 1600-tallet er nå kunstmuseum. Den gotiske St.-Gatienkatedralen er fra 1170 til 1547 og St.-Julienkirken fra 1243 til 1259.

Historie

Tours var opprinnelig en keltisk by, erobret av Caesar på 50-tallet fvt. Det romerske Caesarodunum, senere Urbs Turonum, ble på 200-tallet et sentrum for kristendommens utbredelse i Gallia. I 732 beseiret Karl Martell araberne mellom Tours og Poitiers. På 1400-tallet fikk Ludvig 11 i gang stor silkeindustri, men opphevelsen av det nantiske edikt (1685) satte byen sterkt tilbake. Det var i Tours at det franske kommunistpartiet ble grunnlagt (1920). Under beleiringen av Paris 1870 var Tours regjeringssete. I 1940 ble byen betydelig skadd i forbindelse med andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg