Auvergne-Rhône-Alpes

Artikkelstart

Auvergne-Rhône-Alpes er en region i Frankrike som ble opprettet 1. januar 2016 etter sammenslåing av Auvergne og Rhône-Alpes. Regionen har et areal på 69 711 kvadratkilometer og har 7 820 966 innbyggere (2014). Hovedstad og største by er Lyon.

Auvergne-Rhône-Alpes består av departementene Ain, Allier, Ardèche, Cantal, Drôme, Isère, Loire, Haute-Loire, Puy-de-Dôme, Rhône, Savoie og Haute-Savoie, i tillegg til storbyområdet Métropole de Lyon.

Klima

Klimaet varierer med høyde over havet og breddegrad. Lengst mot sør (ved Montélimar) gjør middelhavsklimaet seg gjeldende, med dyrking av sydfrukter og tidliggrønnsaker. I lavere dalfører lenger nord langs Rhône og Saône er klimaet gunstig med tilstrekkelig nedbør og lang vekstsesong. I disse områdene produseres noen av landets mest kjente viner (Côte du Rhône og Beaujolais). I høyereliggende strøk er klimaet kjøligere, med korndyrking og husdyrhold.

Områdene omkring Lyon, Saint-Étienne og Grenoble er tett befolket, mens befolkningstettheten er lav i de vestlige delene av regionen.

Næringsliv

Industrien er velutviklet og variert, særlig konsentrert til konurbasjonen Lyon-Saint-Étienne og Grenoble-Chambéry. I Lyon og Saint-Étienne er jern- og stålindustri, tekstilindustri, metallvare- og transportmiddelindustri dominerende, mens aluminiumsindustrien er dominerende i Grenoble og Chambéry. I den vestlige delen av regionen er industrien konsentrert til Clermont-Ferrand, hvor Michelin-fabrikken er Frankrikes største produsent av bilgummi, og til Montluçon.

Vinterturisme er velutviklet i Alpene, med kjente vintersportssteder som Chamonix, Megève og Val d'Isère.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg