Auvergne-Rhône-Alpes er en region i Frankrike som ble opprettet 1. januar 2016 etter sammenslåing av Auvergne og Rhône-Alpes. Regionen har et areal på 69 711 km2 og har 7 820 966 innbyggere (2014). Hovedstad og største by er Lyon.

Auvergne-Rhône-Alpes består av departementene Ain, Allier, Ardèche, Cantal, Drôme, Isère, Loire, Haute-Loire, Puy-de-Dôme, Rhône, Savoie og Haute-Savoie, i tillegg til storbyområdet Métropole de Lyon.

Klimaet varierer med høyde over havet og breddegrad. Lengst mot sør (ved Montélimar) gjør middelhavsklimaet seg gjeldende, med dyrking av sydfrukter og tidliggrønnsaker. I lavere dalfører lenger nord langs Rhône og Saône er klimaet gunstig med tilstrekkelig nedbør og lang vekstsesong. I disse områdene produseres noen av landets mest kjente viner (Côte du Rhône og Beaujolais). I høyereliggende strøk er klimaet kjøligere, med korndyrking og husdyrhold.

Områdene omkring Lyon, Saint-Étienne og Grenoble er tett befolket, mens befolkningstettheten er lav i de vestlige delene av regionen.

Industrien er velutviklet og variert, særlig konsentrert til konurbasjonen Lyon-Saint-Étienne og Grenoble-Chambéry. I Lyon og Saint-Étienne er jern- og stålindustri, tekstilindustri, metallvare- og transportmiddelindustri dominerende, mens aluminiumsindustrien er dominerende i Grenoble og Chambéry. I den vestlige delen av regionen er industrien konsentrert til Clermont-Ferrand, hvor Michelin-fabrikken er Frankrikes største produsent av bilgummi, og til Montluçon.

Vinterturisme er velutviklet i Alpene, med kjente vintersportssteder som Chamonix, Megève og Val d'Isère.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.