Auvergne-Rhône-Alpes, region i Frankrike, opprettet 1. januar 2016 etter sammenslåing av Auvergne og Rhône-Alpes. 69 711 kmmed 7 695 260 innbyggere (2012). Hovedstad er Lyon

Regionen består av departementene Ain, Allier, Ardèche, CantalDrômeIsèreLoireHaute-LoirePuy-de-DômeRhône, Savoie og Haute-Savoie

Klimaet varierer med høyde over havet og breddegrad. Lengst mot sør (ved Montélimar) gjør middelhavsklimaet seg gjeldende, med dyrking av sydfrukter og tidliggrønnsaker. I lavere dalfører lenger nord langs Rhône og Saône er klimaet gunstig med tilstrekkelig nedbør og lang vekstsesong. I disse områdene produseres noen av landets mest kjente viner (Côte du Rhône og Beaujolais). I høyereliggende strøk er klimaet kjøligere, med korndyrking og husdyrhold.

Områdene omkring LyonSaint-Étienne og Grenoble er tett befolket, mens befolkningstettheten er lav i de vestlige delene av regionen.  

Industrien er velutviklet og variert, særlig konsentrert til konurbasjonen Lyon-Saint-Étienne og Grenoble-Chambéry. I Lyon og Saint-Étienne er jern- og stålindustri, tekstilindustri, metallvare- og transportmiddelindustri dominerende, mens aluminiumsindustrien er dominerende i Grenoble og Chambéry. I den vestlige delen av regionen er industrien konsentrert til Clermont-Ferrand, hvor Michelin-fabrikken er Frankrikes største produsent av bilgummi, og til Montluçon.

Vinterturisme er velutviklet i Alpene, med kjente vintersportssteder som ChamonixMegève og Val d'Isère.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.