Faktaboks

Også kjent som

Tidligere: Tuberkuløses Hjelpeorganisasjon (1943–1961), Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (1961–2022)

Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Jessheim
Stiftet
14.10.1943
Daglig leder
Mari Larsen
Styreleder
Else Magni Horten

LHL er en medlemsstyrt organisasjon som arbeider for å ivareta hjerte- og lungesykes og andre funksjonshemmedes interesser. Organisasjonen arbeider også for samfunnsmessig likestilling for funksjonshemmede.

LHL drev tidligere en rekke behandlingsinstitusjoner for mennesker med hjerte- og lungesykdom etter avtaler med det offentlige. Det gjaldt blant annet sykehusene Feiringklinikken og Glittreklinikken. I 2018 flyttet disse til LHL-sykehuset på Gardermoen. Fra 2022 er LHL en rendyrket interesseorganisasjon etter at regjeringen besluttet å gjøre åpen hjertekirurgi til en statlig oppgave. Sykehuset på Gardermoen ble overtatt av Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg.

Afasiforbundet i Norge vedtok i 2022 å slå seg sammen med LHL, med virkning fra 1. januar 2023.

LHL holder veiledningskurs for hjerte- og lungesyke, og støtter sosial og medisinsk forskning og driver utstrakt opplysningsvirksomhet. Organisasjonen har egen pasientombudsordning og driver likepersonstjenester på sykehus over hele landet.

Organisering

LHL har hovedkontor i Oslo, samt aktiviteter i de fleste kommuner gjennom 245 lokallag, og om lag 54 000 medlemmer (2024). Organisert trening og trim er en viktig del av LHLs virksomhet.

LHL Hjerneslag og LHL Astma og allergi er en del av LHL, hvor medlemmer med interesser tilknyttet disse områdene har sine rettigheter ivaretatt gjennom LHLs medlemsorganisasjon.

Historikk

LHL ble stiftet i 1943 under navnet Tuberkuløses Hjelpeorganisasjon, men skiftet navn til Landsforeningen for hjerte- og lungesyke i 1961. I 1978 etablerte LHL sin egen «hjertebro», der pasienter som stod i kø for hjerteoperasjon innenlands, fikk tilbud om operasjon ved sykehus i Storbritannia. Tilbudet ble avviklet da Feiringklinikken åpnet i 1989.

I 2022 skiftet Landsforeningen for hjerte- og lungesyke navn til LHL.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
88.995 Sosiale velferdsorganisasjoner; 85.599 Annen undervisning ikke nevnt annet sted

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg