Kvinnebunaden Benedicte

Kvinnebunaden Benedicte
/Stavanger Aftenblad.

Artikkelstart

Kvinnebunaden Benedicte er skapt av Dagny Lovise Bertelsen. Den er en fri komposisjon som ikke knytter seg til noe bestemt område av landet, og har ingen rot i folkedraktskikken. Den ble satt i produksjon i 2000.

Bunaden lagde Dagny Lovise Bertelsen først som ei privat drakt for seg sjøl, men ettersom mange spurte om hvordan de kunne skaffe seg maken, ble den satt i produksjon. Bunaden har mange likhetstrekk med bunaden som samme firma har lansert under navnet Silje, og skillene er først og fremst fargene, broderiet og at Benedicte har en mer kostbar stoffkvalitet.

Draktdeler

Livkjole

Det er de mange broderte bunadene som ble skapt på 1900-tallet som har dannet utgangspunkt for fasongen på bunaden. Slike livkjoler ble brukt i folkedraktskikken en del steder i landet, og ble så omformet til bunadbruk mange plasser i landet, og har blitt en slags mal for hvordan broderte bunader skal se ut.

Benedicte lages i svart eller blått ullstoff. Stakken er foldelagt og sydd fast til livet. Livet er åpent foran, og snøres med sølvlenke og maljer. Det er broderi på både stakk og liv, med motiv av naturalistiske fjellblomster. Det er fjellsmelle, reinrose, griseblad og fjellveronika.

Belte

Det brukes et belte i samme stoff som livkjolen, med et utvalgt broderi på. Det lukkes med sølvhekter foran.

Skjorte

Det er lagd ei skjorte i halvlin til bunaden. Den har ståkrage, og lukkes med ei halsnål i sølv foran, samt mansjettknapper i sølv. Det er broderi med hvitt garn på halskrage og mansjetter.

Lomme

Løslomma er i samme stoff som livkjolen, med et broderimotiv foran. Den hektes i beltet.

Hodeplagg

Det er lagd tre ulike hodeplagg til bunaden. Det ene er ei lue med rundet pull sydd til et glatt framstykke, det andre er en hatt med pilleeskeform, og det tredje er et hårband. Alle hodeplaggene lages i samme stoff som livkjolen, og er brodert med et motiv fra den.

Ytterplagg

Det er lansert ei kort jakke som ytterplagg. Den følger fasongen på livet, og har ermer med folder på skulderen, slik at de er vide øverst og smalner nedover. Jakka er brodert langs halsringinga foran, og lukkes med sølvhekter øverst.

Metall

Det er lagd eget sølv til bunaden. Det består av ei halsnål formet som en dobbel halsknapp med heng, ei bringenål, spenne til belte og jakke, snøremaljer med kjede, og mansjettknapper. Sølvet er utviklet av Hasla Setesdalssylv. Lommelåsen er i sølvfarget metall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg