Sergijevo-Kazanskij-katedralen
Sergevo-Kazanskij-katedralen er fra 1750.
Av .
Lisens: CC BY 3.0
Kursk oblast
Byen Kursk ligger i Kursk oblast (fylke) i Russland. Bildet viser kart over Russland med Kursk oblast markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Kursk er en by i Russland, administrasjonssenter i Kursk fylke, beliggende 450 kilometer sør-sørvest for Moskva. Byen har rundt 450 000 innbyggere (2020).

Kursk er en viktig industriby med mangesidig verkstedindustri, kjemisk industri og produksjon av næringsmidler. Kursk kjernekraftverk er et stort kjernekraftverk som er i drift fra 1979. Kursk ligger i jernmalmfeltet «Kursk magnetiske anomali», og jernmalm brytes flere steder nær byen.

Kursk har flere høyskoler. Sergevo-Kazanskij-katedralen fra 1750 er en av de få gjenværende historiske bygningene.

Historie

Slaget ved Kursk
Sovjetiske soldater under slaget ved Kursk 12. juli 1943.
Av /Ministry of Defence of the Russian Federation.
Lisens: CC BY 4.0

Kursk er første gang nevnt som by i 1095, ble ødelagt av tatarene i 1238 og gjenreist som støttepunkt for Moskvariket i 1586.

Under andre verdenskrig ble Kursk utsatt for store ødeleggelser i forbindelse med slaget ved Kursk 5.–12. juli 1943. Dette var et av andre verdenskrigs viktigste slag. Her ble tyskernes siste store offensive operasjon stanset, og nederlaget ble avgjørende for krigens utvikling. Slaget, der det deltok rundt 1500 stridsvogner på hver side, regnes som historiens største panserslag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg