Krossbu

Krossbu ved Sognefjellsveien

Artikkelstart

Krossbu turiststasjon er en privat turisthytte i Lom kommune, Innlandet fylke, ved riksvei 55 over Sognefjellet. Turiststasjonen ligger 1267 meter over havet.

Krossbu turiststasjon er et tradisjonsrikt stoppested både for veifarende og fjellvandrere. Fra hytta er det merkede ruter både sommer og vinter til Skogadalsbøen, Sognefjellshytta, Fannaråken og Nørdstedalseter.

Navnet

Hyttenavnet Krossbu har sannsynligvis sitt opphav i blidgjøringsnavnet Krossen, altså det stedet der de vegfarende gjorde korsets tegn før de skulle videre opp på høyfjellet. Navnet kan også forklares med at det like under Krosshø tidligere sto et kors.

Historikk

Krossboden eller Krosshø Hotell som det sto i samtidige reisehåndbøker sto ferdig i 1902. Den ble først og fremst reist til erstatning for den primitive steinbua som lå på plassen fra før. Den var viktig fordi de som skulle over Sognefjellet hadde en plass å vente dersom værforholdene i høyfjellet virket for truende. Byggherre og bestyrer av turisthytta var Nils T. Bakkeberg. Han var også fjellfører og DNTs patentfører i området. Den nye hytta ble raskt for liten fordi også mange fjellturister forstod at dette var et godt utgangspunkt for turer i Jotunheimen. I 1914 sto annekset Nilsestugu ferdig. I forbindelse med at Sognefjellsveien ble åpnet for biltrafikk i 1938 kom et nytt bygg på plass, og i 1974 fikk dagens hovedbygning sin form. På Krossbu har DNT arrangert brekurs i mange år. Herfra går det også fører over Smørstabbreen til Leirvassbu og det arrangeres grottevandring i Dummdalen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1997). Hyttene i Jotunheimen : Breheimen og Gausdal Vestfjell. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg