Eidsiva Energi AS

Eidsiva Energi, logo.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Eidsiva Energi AS er et energiselskap eid av Innlandet Energi Holding, Oslo kommune (gjennom Hafslund E-CO AS) og Åmot kommune. Hovedkontoret er i Hamar.

Selskapet har rundt 1200 ansatte (2018) og omsetter årlig for cirka 7,5 milliarder kroner. Eidsiva drifter 66 000 kilometer med strømnett, og har omkring 75 000 fiber- og bredbåndskunder. Eidsiva er dessuten en stor produsent av fjernvarme, med en produksjon på cirka 400 GWh per år. Selskapet har også eierandeler i andre energiselskap. Strømsalg til kunder ivaretas av Fjordkraft.

Etter sammenslåingen av Eidsiva og Hafslund E-CO, som ble gjennomført 30. september 2019, ble Eidsiva 100 prosent eier av aksjene i Hafslund Nett. Deretter ble nettvirksomhetene i Eidsiva Nett og Hafslund Nett slått sammen til Elvia AS, som er Norges klart største nettselskap, med mer enn 900 000 kunder.

Historikk

Eidsiva Energi ble etablert i juli 2000 da Lillehammer og Gausdal Energiverk AS og Hamar-regionen Energiverk AS fusjonerte sine respektive nett- og omsetningsvirksomheter til ett selskap. I 2001 fusjonerte Eidsiva Energi og Hedmark Energi sin nett- og omsetningsvirksomhet under navnet Eidsiva energi AS. I 2004 fusjonerte Eidsiva Energis eierselskaper alle sine aktiviteter til Eidsiva energi Holding AS, noe som gjorde Eidsiva energi til den største aktøren innen vannkraftproduksjon, overføring og salg av kraft i både Hedmark og Oppland, nåværende Innlandet fylke

I 2005 kjøpte Eidsiva energi Holding AS aksjer i kraftselskapene Mjøskraft AS og Mjøskraft Strøm AS av Hafslund, og senere samme år vedtok generalforsamlingen i Eidsiva energi at Eidsiva energi Holding AS skulle hete Eidsiva Energi AS. Fra høsten 2006 ble virksomheten og de ansatte i Vannkraft Øst AS og Oppland Energi AS overført til datterselskapet Eidsiva Vannkraft, som ble opprettet som et driftsselskap for kraftverkene i Innlandet fylke.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg