Kopervik (tettsted)

Kopervik er et tettsted og fra 1986 administrasjonssenter i Karmøy kommune, Rogaland. Tettstedet ligger på østsiden av øya Karmøy, ved den vel 1½ km lange Eidsvågens munning i Karmsundet. Den ytre delen av Eidsvågen, til vanlig kalt Vågen, utgjør havnen i Kopervik. Sør for Vågen ligger den overveiende delen av bebyggelsen og den korte Stangalandsvågen med småbåthavn. Tettstedet strekker seg tvers over Karmøy og omfatter også Veavågen på vestsiden.

Faktaboks

Innbyggertall
11 335 (2016)

Kopervik er det største tettstedet i Karmøy kommune og et viktig handels- og kommunikasjonssentrum. Stedet har betydelig industri som i stor grad er knyttet til fiske og sjøfart, blant annet fiskeforedling, mekaniske verksteder og skipsbyggeri, i tillegg til noe trevareindustri. Hurtigbåter forbinder Kopervik med Stavanger, Haugesund og Bergen. I Kopervik har Kystverket losstasjon (Kopervik losstasjon), og her ligger Kopervik videregående skole.

Historikk

Vågen inn fra Karmsundet har gode havneforhold. Her vokste det på 1700-tallet opp et lite strandsted på storgården Stangalands grunn. Under den gode sildeperioden fra 1820-årene vokste Kopervik som havn og salteristed. Men først da Haugesund ble gjort til kjøpstad 1866, ble Kopervik ladested og bykommune ved utskilling fra den daværende Avaldsnes kommune. Karmøy kommunestyre vedtok 1996 at Kopervik igjen kan benytte betegnelsen by.

Kart

Kopervik
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg