Tettsted og fra 1986 administrasjonssenter i Karmøy kommune, Rogaland, ligger på østsiden av øya Karmøy, ved den vel 1½ km lange Eidsvågens munning i Karmsundet. Den ytre delen av Eidsvågen, til vanlig kalt Vågen, utgjør havnen i Kopervik. Sør for Vågen ligger den overveiende delen av bebyggelsen og den korte Stangalandsvågen med småbåthavn.

Kopervik er det største tettstedet i Karmøy kommune og et viktig handels- og kommunikasjonssentrum. Betydelig industri som i stor grad er knyttet til fiske og sjøfart, bl.a. fiskeforedling, mekaniske verksteder og skipsbyggeri. Noe trevareindustri. Hurtigbåtforbindelse med Stavanger, Haugesund og Bergen. Viktig losstasjon. Videregående skole.

Vågen inn fra Karmsundet har gode havneforhold. Her vokste det på 1700-tallet opp et lite strandsted på storgården Stangalands grunn. Under den gode sildeperioden fra 1820-årene vokste Kopervik som havn og salteristed. Men først da Haugesund ble gjort til kjøpstad 1866, ble Kopervik ladested. Karmøy kommunestyre vedtok 1996 at Kopervik kan benytte betegnelsen by.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.