Karmøy (øy)

Karmøy

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Karmøy er en øy som utgjør størstedelen av Karmøy kommune, Rogaland. Øya, som ligger nord for Boknafjordens munning og med nordspissen like utenfor bysenteret i Haugesund, er rundt 30 kilometer lang, opptil ni km bred, og har et areal på 176,8 km2 og er med det Rogalands største øy.

Karmøy har 33 027 innbyggere (2020), og er dermed også Sør-Norges mest folkerike øy. Det har vært betydelig vekst i folketallet siden 1960-årene.

Karmøy har fastlandsforbindelse ved bro på E134 over Karmsundet. Denne fører helt frem til Haugesund lufthavn, Karmøy som ligger på Helganeset på vestsiden av øya. Den viktigste nord-sørforbindelsen over Karmøya er Fv.547 som følger vestsiden av øya fra Skudeneshavn nordover til Åkrehamn der den går over til Kopervik på østsiden. Herfra følger veien østsiden til E 134 i Våge. I 2013 ble Karmøytunnelen under Karmsundet og Førresfjorden, ledd i den såkalte T-forbindelsen, åpnet. Dette gir søndre del av Karmøy en direkte forbindelse østover til E39 i Tysvær, samtidig som den ved en avgrening på øya Fosen mellom Karmsundet og Førresfjorden gir en forbindelse nordover til fastlandsdelen av Karmøy kommune utenom Haugesund (Fv.554).

Navnet kommer av norrønt Kǫrmt, genitiv Karmtar, trolig avledning av karmr, 'den som danner karm', beskyttelse mot havet.

Kart

Karmøy
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg