Konstantin Paustovskij

Faktaboks

Konstantin Paustovskij

Konstantin Georgievitsj Paustovskij

Uttale
paustˈovskij
Født
9. mai 1892, Moskva
Død
14. juli 1968, Moskva

Artikkelstart

Konstantin Paustovskij var en russisk forfatter og journalist.

Paustovskij studerte matematikk, fysikk og filosofi ved universitetene i Kiev og Moskva. Studiene ble avbrutt av første verdenskrig, og i de følgende årene flyttet Paustovskij mye rundt og tok leilighetsarbeid av ulik art. Parallelt skrev han prosafortellinger som fra 1911 også ble publisert. I 1925 utga han sin første novellesamling. Han var i lange perioder også virksom som journalist og redaktør og underviste i årene 1948–1955 ved det litterære Gorkijinstituttet i Moskva.

Paustovskijs fortellinger og romaner preges av intens lyrisk følelse, og et hovedtema er menneskets forhold til naturen. I mange verker behandler han menneskenes omforming av naturen under femårsplanene. Hans hovedverk fra etterkrigstiden er den mektige selvbiografien Fortellingen om livet (Povest o zjizni, 6 deler, 1945–1963).

Etter Stalins død i 1953 var Paustovskij en aktiv forkjemper for en fornyelse av sovjetlitteraturen og rykket ut til forsvar blant annet for Aleksander Solzjenitsyn. Han var utgiver av antologien Blad fra Tarusa (Tarusskie stranitsy, 1961), som ble sterkt kritisert fra ortodokst partihold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg