Konrad Ernst Ackermann

Faktaboks

Konrad Ernst Ackermann
Uttale
ˈakerman
Født
1712
Død
1771

Artikkelstart

Konrad Ernst Ackermann var en tysk skuespiller og teatersjef som var ledende i utviklingen av det tyske teatret på 1700-tallet.

Opprinnelig var Ackermann soldat, men i 1740 ble han en del av den omreisende teatertruppen til Johann Friedrich Schönemann i Lüneburg etter å ha blitt inspirert av samtidige dramatikere som Molière og Ludvig Holberg. Her møtte han sin fremtidige kone Sophie Charlotte Bierreichel, som overtok ledelsen av truppen i 1741. Truppen ble oppløst i 1744, men ekteparet grunnla etter noen år i 1751 sin egen trupp som reiste rundt i hele sentral-Europa.

I 1755 åpnet de Tysklands første store privatteater, Königsberger Theater, som måtte stenge året etter på grunn av utbruddet av den preussiske syvårskrig. I 1767 prøvde de seg igjen, og åpnet Hamburger Entreprise i Hamburg, regnet som det første tyske nasjonalteater. Teatret var bygget etter modell av Det Kongelige Teater i København, og ansatte Gotthold Ephraim Lessing som den aller første dramaturg og Konrad Ekhof som den ledende skuespiller.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg