Konrad Ernst Ackermann var en tysk skuespiller og teatersjef som var ledende i utviklingen av det tyske teatret på 1700-tallet.

Opprinnelig var Ackermann soldat, men i 1740 ble han en del av den omreisende teatertruppen til Johann Friedrich Schönemann i Lüneburg etter å ha blitt inspirert av samtidige dramatikere som Molière og Ludvig Holberg. Her møtte han sin fremtidige kone Sophie Charlotte Bierreichel, som overtok ledelsen av truppen i 1741. Truppen ble oppløst i 1744, men ekteparet grunnla etter noen år i 1751 sin egen trupp som reiste rundt i hele sentral-Europa.

I 1755 åpnet de Tysklands første store privatteater, Königsberger Theater, som måtte stenge året etter på grunn av utbruddet av den preussiske syvårskrig. I 1767 prøvde de seg igjen, og åpnet Hamburger Entreprise i Hamburg, regnet som det første tyske nasjonalteater. Teatret var bygget etter modell av Det Kongelige Teater i København, og ansatte Gotthold Ephraim Lessing som den aller første dramaturg og Konrad Ekhof som den ledende skuespiller. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.