Klimautvalget 2050 er et offentlig utvalg som har utredet hvilke veivalg Norge står foran for å nå målet om å bli et lavutslippssamfunn innen 2050.

Utgangspunktet for utvalgets arbeid var ambisjonene om utslippskutt nedfelt i klimaloven. Utvalget la til grunn at klimagassutslippene i Norge skal reduseres fra om lag 50 millioner tonn pr år i 2022 til maksimalt 5 millioner tonn per år i 2050. Gitt at enkelte utslipp er vanskelige å unngå, betyr dette i praksis at så godt som alle andre utslipp av klimagasser må fjernes for godt før 2050.

Utvalget la frem flere vurderinger om hvordan Norge kan forsterke sin klimapolitikk og belyste sammenhenger og avveininger i klimapolitikken.

Klimautvalget 2050 ble først nedsatt av regjeringen Solberg. Regjeringen Støre gjorde så enkelte tilføyelser i utvalgets mandat. Utvalget leverte sin NOU-rapport (Norges offentlige utredninger) til klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen 27. oktober 2023.

Klimautvalget 2050 bestod av 14 eksperter og ble ledet av siviløkonom Martin Skancke.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg