Faktaboks

Kleisthenes

Cleisthenes, Clisthenes

Død
551 fvt.
Levetid - kommentar
omtrentlig dødsår

Kleisthenes var en av de viktigste tyrannene i Sikyon i den greske antikken, og kom fra Orthagoridenes dynasti (ved makten fra ca. 655 til 555 fvt.) Kleisthenes hersket i Sikyon fra ca. 600 til 570 fvt. Han var bestefar til Kleisthenes, den athenske statsmannen, via sin datter Agaristes ekteskap med Megakles av slekt i Athen.

Som tyrann ledet han Sikyon mot nabobyen Pellene og erobret denne etter en beleiring. Han hevdet sin bys uavhengighet mot den mektige doriske byen Argos, og ga fylene som folket var inndelt i nye, ikke-doriske navn. Navnene var imidlertid støtende for alle andre enn hans egen fyle, og ble endret ca. 60 år etter hans død.

Kleisthenes fulgte også en anti-argivisk kultur- og religionspolitikk ved å avskaffe resiteringen av de homeriske eposene, som var veldig komplimentære overfor Argos og argiverne. Han forsøkte også å flytte folkets religiøse fokus fra den argiske helten Adrastos til hans fiende, den thebanske helten Melanippos, ved å hente hans «bein» og installere dem i en helligdom like ved prytaneion, rådhuset. Tragediekorene ble viet guden Dionysos, i stedet for Adrastos.

Kleisthenes skal, ifølge Aristoteles (Politikken 1315b), ha vært en populær leder. Han bygget en stoa ved hjelp av krigsbytte etter ødeleggelsen av den fokiske byen Krissa (Pausanias 2.9.6).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg