Roy Hodgson

Faktaboks

Roy Hodgson
født:
9. august 1947
Roy Hodgson har fra 2017 vert Crystal Palace trener.
Av /NTB scanpix/Reuters.

Roy Hodgson, engelsk fotballtrener, trener for Crystal Palace fra 2017. Hodgson har en lang og innholdsrik trenerkarriere bak seg. Han har vært trener for 17 klubber i åtte ulike land og har trent flere europeiske storlag og det engelske landslaget.

Karriere

Hogdson startet sin fotballkarriere som spiller. Han spilte på aldersbestemte lag i Crystal Palace, men klarte ikke etablere seg på førstelaget og spilte resten av sin karriere på lavere nivå.

Hogdson startet sin trenerkarriere i 1976 da han ble trener for den svenske klubben Halmstad BK. Hodgson haddet stor suksess i Skandinavia og vant Allsvenskan med Halmstad i 1976 og 1979. Han vant to cupmesterskap og Allsvenskan fem ganger på rad med Malmö FF i perioden 1985–1989, og vant det danske ligamesterskapet da han var trener for København F.C. i 2000–2001. Han trente Viking i perioden 2004–2006.

Hogdson har vært trener for en rekke klubber i ulike land. Han snakker flere språk og har vært landslagstrener for Finland, Forente arabiske emirater og Sveits. Han hadde mest suksess med det sveitsiske landslaget som han ledet til VM i 1994 og EM i 1996.

Hodgson har vært trener for en rekke storklubber, blant annet Blackburn, Udinese, Inter Milan og Fulham. Etter å ha ført Fulham til finalen i Europaligaen i 2010, fikk Hodgson jobben som trener for Liverpool. På grunn av manglende resultater fikk han sparken et halvt år senere. Han ble ansatt som trener for West Bromwich Albion i februar 2011 og var i klubben fram til mai 2012, da han fikk jobben som landslagssjef for det engelske landslaget.

Hodgson ledet England under EM 2012. England gikk seirende ut av gruppespillet, men ble slått ut av Italia i kvartfinalen. Han ledet også England under VM i 2014 da de røk ut i gruppespillet. Hodgson ledet England til EM i Frankrike i 2016, men gikk av som trener umiddelbart etter at England overraskende tapte mot Island i åttendedelsfinalen.

Siden 2017 har Hodgson vært trener for Crystal Palace.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg