Faktaboks

Roy Hodgson
Født
9. august 1947, Croydon, England
Roy Hodgson
Roy Hodgson har fra 2017 vært Crystal Palace trener.
Av /NTB scanpix/Reuters.

Roy Hodgson er en engelsk fotballtrener, som fra 2017 har vært trener for Crystal Palace. Hodgson har en lang og innholdsrik trenerkarriere bak seg som trener for 17 klubber i åtte ulike land, blant annet Inter Milan og Liverpool. Han har også trent fire landslag, blant annet hjemlandet England. Fra 2004 til 2006 trente han den norske klubben Viking.

Karriere

Hodgson startet sin fotballkarriere som spiller på aldersbestemte lag i Crystal Palace, men klarte ikke etablere seg på førstelaget og spilte resten av sin karriere på lavere nivåer.

Hodgson startet sin trenerkarriere i 1976 da han ble trener for den svenske klubben Halmstad BK. Hodgson hadde stor suksess i Skandinavia og vant Allsvenskan med Halmstad i 1976 og 1979. Han vant to cupmesterskap og Allsvenskan fem ganger på rad med Malmö FF i perioden 1985 til 1989 og det danske seriemesterskapet med FC København i 2000 og 2001. Han trente Viking i perioden 2004 til 2006.

Hodgson har vært trener for en rekke klubber i ulike land. Han snakker flere språk og har vært landslagstrener for England, Finland, Forente arabiske emirater og Sveits. Han hadde mest suksess med det sveitsiske landslaget som han ledet til VM i 1994 og EM i 1996.

Hodgson har vært trener for en rekke storklubber, blant annet Blackburn, Udinese, Inter Milan og Fulham. Etter å ha ført Fulham til finalen i Europaligaen i 2010, fikk Hodgson jobben som trener for Liverpool. På grunn av manglende resultater fikk han sparken et halvt år senere. Han ble ansatt som trener for West Bromwich Albion i februar 2011 og var i klubben fram til mai 2012, da han fikk jobben som landslagssjef for det engelske landslaget.

Hodgson ledet England under EM 2012. England gikk seirende ut av gruppespillet, men ble slått ut av Italia i kvartfinalen. Han ledet også England under VM i 2014, men røk ut i gruppespillet. Hodgson ledet England til EM i Frankrike i 2016, men gikk av som trener umiddelbart etter at England overraskende tapte for Island i åttendedelsfinalen.

I september 2017 tok han over sin barndomsklubb Crystal Palace, etter en svak sesongstart. Til tross for at laget tapte de sju første kampene, ledet Hodgson dem til en 11. plass til slutt. I 2019 slo han også Bobby Robsons gamle rekord og ble tidenes eldste Premier League-manager.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg