Ibrox Stadium

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Av .

Artikkelstart

Hjemmebanen til den skotske fotballklubben Rangers FC. Tilskuerkapasitet: 51 082. Ibrox ligger i bydelen (distriktet) Ibrox, sørvest i Glasgow. Det er bare et par kilometer mellom Ibrox, som er lokalisert sør for elven Clyde og hjemmebanen til erkerivalen Celtic, Celtic Park, som ligger nord for elven.

Rangers ble stiftet i 1872. Klubben spilte sine hjemmekamper på en rekke forskjellige baner de første årene i klubbens historie. I 1899 sto Ibrox ferdig. (Det ofisielle navnet var Ibrox Park fra 1899 og fram til 1997). Samme år ble arenaen klubbens hjemmebane. Den første kampen på Ibrox ble spilt 20. desember 1899, mellom Rangers og Edinburgh-klubben Hearts FC. Oppgjøret endte 3-1.

Tilskuerrekorden på stadion ble satt i 1939. 118 567 tilskuere kom for å overvære en kamp mellom Rangers og Celtic. Oppgjørene mellom disse to klubbene kalles Old Firm.

Ibrox er et fotballstadion som befinner seg i kategori fire. Det innebærer at den fyller UEFA sine krav for å holde finaler i både Mesterligaen og Europaligaen. Kategori fire er den høyeste rangeringen et stadion i Europa kan få av UEFA. (Kategori én er den laveste). Hampden Park som bare ligger noen kilometer unna Ibrox innfrir også disse kravene.

Tribunetragedier

Det har vært tre alvorlige tribuneulykker på Ibrox. Den første skjedde 2. april 1902 under en landskamp mellom Skottland og England. En av tribuneseksjonene som var av tre raste sammen. 25 mennesker omkom og flere hundre skadet.

2. januar 1971 var Ibrox åsted for en av de verste tribunetragediene noensinne. 66 mennesker omkom og 108 ble sendt til sykehus under en Old Firm-kamp mellom Rangers og Celtic. 80 000 mennesker var på Ibrox denne skjebnesvangre lørdagen, omtalt som den mørkeste dagen i skotsk fotballs historie. Stillingen var lenge 0-0. Da stadionuret viste 89 spilte minutter skåret Jimmy Johnstone for Celtic. Mange av Rangers sine tilhengere forlot stadion. Da det var 30 sekunder igjen av kampen utlignet Colin Stein for Rangers. Rangers-supporterne som hadde forlatt Ibrox, snudde da de hørte jubelbrølene inne fra stadion. Så ble kampen blåst av. Tilskuerne som var på vei inn igjen på stadion møtte tilskuerne som var på vei ut. Det oppsto trengsel og panikk. Folk snublet i trapper av betong og ble trampet i hjel. 31 av de som omkom var tenåringer. Tragediens yngst offer var ni år gamle Nigel Pickup fra Liverpool.

Noe lignende hadde skjedd tre år tidligere, i 1968. Også det i en kamp mot Celtic. Da mistet to mennesker livet.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg