Katarina Parr

Faktaboks

Katarina Parr

Catherine Parr

Født
1512
Død
5. september 1548
Katarina Parr
Av .

Artikkelstart

Katarina var dronning av England fra 1543 til 1547 gjennom sitt ekteskap med kong Henrik 8. Hun var Henriks sjette og siste dronning, og den eneste av hans koner som overlevde ham. Ekteskapet med Henrik var barnløst.

Katarina var en av tidens lærde. Hun skrev selv bøker på engelsk og oversatte andre fra språk som latin og italiensk.

Barndom

Katarina Parr ble født i 1512 og var datter av Henriks 8s hoffmann sir Thomas Parr og hans kone Maud Green. Da Thomas Parr døde i 1517, tok moren ansvaret for utdannelsen til Katarina og hennes to søsken. Maud Parr var en usedvanlig driftig kvinne. Hun hadde selv vært kammerfrue og en nær venn Katarina av Aragon, Henrik 8s første kone. Gjennom virkningsfull skoledrift, eiendomsforvaltning og ekteskapspolitikk satte Maud et godt eksempel for kvinnelig uavhengighet for datteren. Som voksen snakket Katarina flytende fransk, italiensk og latin, og korresponderte med en rekke av datidens lærde på sistnevnte språk.

Første og andre ekteskap

Katarina giftet seg første gang i 1529 med sir Edward Borough, arving til baroniet Borough av Gainsborough. Lite vites om ekteskapet, men sir Edward døde uten livsarvinger i 1533. I 1534 giftet Katarina seg på nytt med John Neville, baronen av Latimer i Yorkshire. Han var 19 år eldre enn henne og hadde to barn fra tidligere ekteskap. Det fortelles at Katarina ikke likte seg i Nord-England, der det rådet en opprørsk stemning mot Henrik 8s kirkepolitikk. Da John Neville tilsynelatende mot sin vilje ble involvert i Nådens pilegrimsferd i 1536, og Katarina som en følge av dette ble holdt som gissel med stebarna på sitt eget gods hadde hun fått nok. I 1537 flyttet de sørover til et av Nevilles gods i Worcestershire. Han døde så i mars 1543. Ekteskapet var barnløst.

Hoffdame og dronning

Etter mannens død brukte Katarina Parr sin avdøde mors kontakter ved hoffet og skaffet seg slik en stilling som kammerfrue for prinsesse Maria, datter av Henrik 8 og Katarina av Aragon. Som hoffdame møtte Katarina snart på kongen, som på denne tiden var vel forlikt med sin eldste datter Maria. Henrik falt raskt for den 31 år gamle Katarina, som hadde vekket oppmerksomhet ved hoffet for sin åndsrikdom, gode smak og levende personlighet. De giftet seg i juli 1543.

Som dronning kom Katarina godt overens med sine tre stebarn. Prinsesse Maria kjente hun allerede, og hun ble også god venn av prinsesse Elizabeth og den unge prins Edvard. Katarina overtalte dessuten kong Henrik til å la Elizabeth flytte tilbake til hoffet. Hun tok ansvar for kongebarnas utdannelse, og flere brev mellom henne og dem er bevart fra denne tiden. I 1544 dro Henrik til Frankrike med en hær. Som regent og leder for regjeringsrådet utøvet Katarina stor makt i kongens fravær, med støtte blant annet fra erkebiskop Thomas Cranmer.

Siste ekteskap og død

Henrik døde i januar 1547. Som enkedronning ville Katarina normalt fått en ledene rolle i den 10-årige kong Edvard 6s regjeringsråd, men hun ble uventet utestengt av kongens onkel, Edward Seymour. Omtrent samtidig innledet Katarina en affære med en annen av kongens onkler, riksadmiral Thomas Seymour, og giftet seg med ham i mai 1547. Thomas og Katarina fikk dessuten vergemålet for den 14-årige prinsesse Elizabeth, og flyttet med henne til Seymour place i London. I desember samme år var Katarina gravid, og fødte i august 1548 datteren Mary. Katarina døde av barselfeber kort tid etter, 5. september 1548.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg