Faktaboks

Karin Beate Vold

Kaja

Født
19. februar 1944, Oslo
Virke
barnebokhistoriker
Familie

Datter av Ragnar Vold, søster av Jan Erik Vold. Gift med Jon Østbø, mor til professor Tonje Vold.

Karin Beate Vold
Karin Beate Vold
privat foto.

Karin Beate Vold er en norsk litteraturhistoriker som er kjent for sitt arbeid med norsk barne- og ungdomslitteratur. Hun var direktør for Norsk barnebokinstitutt fra 1985 til 2008, og har vært medforfatter på tre utgaver av standardverket Norsk barnelitteraturhistorie.

Bakgrunn

Vold har latinartium fra Oslo katedralskole og ble cand.philol. ved Universitetet i Oslo i 1976 med en oppgave om Inger Hagerup. Hun arbeidet noen år som forlagskonsulent, litteraturkritiker i Dagbladet og som forlagsredaktør i Tiden forlag før hun i 1985 ble leder av NBI.

Forfatterskap

Sammen med Tone Birkeland og Gunvor Risa har hun skrevet Norsk barnelitteraturhistorie i tre utgaver, i 1997, 2005 og 2018. Hun har redigert samlinger med Inger Hagerups dikt og prosa, og skrevet forord og etterord i flere utgaver. Sammen med Per Olav Kaldestad har hun vært redaktør for NBIs utgivelse Årboka: litteratur for barn og unge i de årene denne utkom (1998–2010).

Hun mottok NBU-prisen fra Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere 1994, og fikk i 1997 Kari Skjønsbergs pris til fremme av forskning om barne- og ungdomslitteratur sammen med Birkeland og Risa. Barnelitteraturhistorien fikk i 1997 International Research Society for Children's Literature Award.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg