Kalhovd

Kalhovd
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0
Kalhovd turisthytte ved Kalhovdfjorden.

Artikkelstart

Kalhovd turisthytte er en betjent DNT-hytte ved demningen i Kalhovdfjorden på sørøster deler av Hardangervidda. Hytta drives av DNT Telemark (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Tinn kommune, i Vestfold og Telemark fylke; 1099 meter over havet.

Turisthytta ligger ved bilvei fra Atrå ved fylkesvei 64. Fra hytta er det merkede sommerruter til Helberghytta, Stordalsbu og Mårbu.

Historikk

På begynnelsen av 1900-tallet ble Kalhovdfjorden regulert med en 320 meter lang demning i østenden. Det var en omfattende arbeid i regi av Norsk Hydro, og det ble blant annet ført opp en egen administrasjonsbolig for dette damanlegget og det på Stegaros ved Mårvatn lenger nord. Da utbyggingen var ferdig, i 1917, ble boligen gitt i gave til Skien-Telemark Turistforening (senere DNT Telemark) som tok den i bruk som turisthytte året etter. Et vilkår for gaven var at damvokteren på Kalhovddammen, Olav Edland, også skulle bli bestyrer.

Hans etterfølger på begge områder var Hans Hansen. I hans tid økte trafikken mye og hytta måtte utvides. På ny trådte Norsk Hydro til. De hadde en passende bygning ved Stegaros. Den ble demontert, ferget til Kalhov og skjøtt sammen med den gamle hytta. Under den andre verdenskrigen ble Kalhovd overtatt av Wehrmacht og etter krigen ble den brukt til innkvartering av arbeidsfolkene som bygde Mår kraftverk. I 1960 ble derfor hytta modernisert. Siden er den utvidet flere ganger og har 75 sengeplasser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1998). Hyttene på Hardangervidda og i Skarvheimen. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg