Mårbu

Mårbu
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0
Mårbu er et populært turmål om vinteren.

Artikkelstart

Mårbu er en betjent DNT-hytte ved innsjøen MårHardangervidda. Hytta drives av DNT Drammen og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Tinn kommune, i Vestfold og Telemark fylke; 1146 meter over havet.

Turisthytta ligger ved Søre Nordmannsslepa og har merkede sommerruter til Kalhovd, Imingfjell Turistheim, Solheimstulen, Rauhelleren og Lågaros. Det går båtrute fra Stegaros over Mår til Mårbu.

Historikk

Mår ble demmet opp av en demning på Stegaros i 1917. Dermed forsvant det vel 3000 år gamle Mårbulegeret i nordenden av innsjøen. Da oppdemningen var ferdig satte forstkandidatene Yngvar Lie og Julius Hvoslef opp en jakt- og fiskebu like ved legeret og kalte den Maarboden. I 1922 overtok Skien – Telemark Turistforening (del av Den Norske Turistforening) bua. Den ble bygget på og året etter åpnet som betjent turisthytte. Driften gikk imidlertid så dårlig at turistforeningen i 1930 solgte hytta til grunneieren Sigrid Prestegården som drev den videre.

Under den annen verdenskrig ble Maarboden en del ødelagt og DNT Drammen og Omegn bestemte seg for å bygge en ny hytte like ved. De leide grunn av familien Prestegården og gravde ut tomt. På grunn av vanskeligheter med å skaffe materialer ble Mårbu turisthytte først åpnet i 1957. Familien Prestegården ble bestyrere på den nye hytta og drev den i mange år. Mårbu turisthytte har 38 sengeplasser. Den gamle Maarboden ble også etter hvert bygget opp igjen og drives nå som Mårbu Seter og Fjellstue like ved turisthytta.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1998). Hyttene på Hardangervidda og i Skarvheimen. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg