Faktaboks

Justinas Marcinkevičius
Uttale
-tsinkˈevitʃus
Født
10. mars 1930, Važatkiemis, Litauen
Død
16. februar 2011, Vilnius, Litauen
Justinas Marcinkevičius, 2010
Justinas Marcinkevičius, 2010
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 4.0

Justinas Marcinkevičius var en litauisk lyriker, dramatiker og oversetter.

Forfatterskap

Marcinkevičius tilhørte forfattergenerasjonen som opplevde etterkrigstidens eksistensielle usikkerhet og moralske kvaler ved den sosiale og psykologiske tilpasningen til sovjetregimet. Under dette regimet ble ordet «fedrelandet» nesten utvisket fra skriftspråket, men Marcinkevičius brakte det på bane igjen for å vekke folkets selvfølelse, og hans litterære innsats har vært viktig for den nasjonale oppvåkningen. Diktene hans rommer et helhetssyn på tilværelsen, og er preget av kjærlighet og ekte humanisme.

Marcinkevičius skapte et nasjonal epos i verstrilogien Mindaugas (1968), Katedra (1971) og Mažvydas (1977), der hovedtemaer er tilblivelsen av den litauiske staten, utviklingen av de åndelige verdier og det litauiske skriftspråket. Han står sterkt forankret i landets lyriske tradisjon som en av de betydeligste bærerne av den litauiske nasjonale bevissthet, og fremhever kulturens rolle i en demokratisk utvikling.

I norsk gjendiktning finnes samlingene Dikt til kjærligheten (1978), Åkrene taler (1984) og Godhetens brød (1989).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg