Faktaboks

Juan de Valdés
Uttale
valdˈés
Født
1498, Cuenca, Spania
Død
mai 1541, Napoli, Italia
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår

Juan de Valdés var en spansk humanist og religiøs forfatter.

Valdés og tvillingbroren Alfonso Valdés var blant de ivrigste tilhengerne av Erasmus i Spania. Etter at hans bok Diálogo de doctrina cristiana (1529) var blitt forbudt av Den spanske inkvisisjonen, reiste Valdés til Italia. I 1534 bosatte han seg i Napoli, hvor han ble midtpunkt for en reformkatolsk krets, tydelig påvirket av den lutherske lære. Skjønt han selv aldri brøt med den katolske kirke, ble noen av hans tilhengere erklærte protestanter. Den romerske inkvisisjonen forfulgte derfor Valdés tilhengere i Italia i flere tiår etter hans død.

Valdés' viktigste verk, Ciento y diez consideraciones divinas, brev og essayer, ble først utgitt på italiensk i 1550 og senere oversatt til fransk, nederlandsk og engelsk. Han skrev også Alfabeto cristiano (1545), en oversettelse med kommentarer til Salmenes bok og deler av Det nye testamentet, og Diálogo de la lengua (skrevet ca. 1535), hvor han forsvarer folkemålet som litterært uttrykksmiddel og forfekter muntlighet som stilistisk prinsipp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg