Jos

En sjelden edelsten fra området rundt Jos i delstaten Plateau.
Boligområde i Jos

Artikkelstart

Jos er en by i Nigeria og hovedstad i den sentralt beliggende delstaten Plateau. Byen ligger på Josplatået, 1 295 moh. og har 574 527 innbyggere (projeksjon 2020). Med sin høye beliggenhet har byen et behagelig klima og er et populært turist- og rekreasjonssted.

Faktaboks

Uttale
dʒås

Næringsliv

Jos har vært sentrum for landets tinnindustri med store dagbrudd og smelteverk. Annen industri omfatter produksjon av sement, stålplater og ulike forbruksvarer. Byen er også et viktig handelssted i det sentrale Nigeria med marked for matvarer. Høyfjellsplatået nord for byen er viktige jordbruks- og plantasje-områder.

Utdanning og kultur

Jos har hatt universitet (UNIJOS) siden 1975, nå fordelt over to universitetsområder, og flere andre høyere læresteder.

Jos har et museumskompleks, med blant annet en utstilling av tradisjonell nigeriansk arkitektur. Zoologisk hage finnes også.

Infrastruktur

Innenriksflyplass ligger cirka 15–20 km sør for byen. Flyplassen er oppkalt etter Yakubu Gowon.

Historie

Jos ble grunnlagt i 1903 av britene i forbindelse med etableringen av gruveindustrien. Funn av spesielt tinnforekomster førte til befolkningsvekst i byen med ikke bare engelskmenn, men også nigerianere fra andre deler av landet.

Til tross for byens relativt unge alder har Jos-området vært befolket i flere tusen år, med røtter i hvert fall så langt tilbake som til Nok-kulturen som dette området (se også Nigerias historie).

Konflikter

Blant annet med bakgrunn i beliggenhet i Midtbeltet med blanding av etniske og religiøse grupper, har Jos tidvis vært utsatt for voldelige konflikter mellom byens kristne majoritet og muslimer. Andre medvirkende årsaker er strid om land og politiske konflikter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg