nok

Nok terrakotta figurer utstilt i et kunstgalleri ved Yale universitetet i USA.

Artikkelstart

Nok er et navn gitt til en folkegruppe som levde i nordlige og sentrale deler av dagens Nigeria i løpet av de siste 500 år før Kristus. Nok-kulturen kan ha vært de første brukere av redskaper og våpen av jern i denne delen av Afrika, og det er også funnet svært fine skulpturer i brent leire, også kjent som terrakotta.

Forholdsvis lite er kjent om Nigerias eldre historie, blant annet på grunn av klimatiske forhold som relativt hurtig bryter ned gjenstander og skjeletter. Nok-sivilisasjonen utgjør et viktig unntak. Funn av gjenstander som stammer fra tiden før og etter vår tidsregning er gjort rundt byen Nok beliggende mellom Abuja og Jos i det sentrale Nigeria. Dette dreier seg i første rekke om funn som følge av gruvedrift i det sentrale Josplatået.

Ettersom funn av liknende gjenstander er gjort over et stort område i det nordvestre Nigeria, utover det sentrale Nok-området, er det uklart i hvilken grad Nok-sivilisasjonen representerer utelukkende en kulturhistorisk periode eller om Nok også representerte en form for politisk rike. Funnene av disse gjenstandene er uansett et konkret bevis på at mennesker og sivilisasjoner har eksistert i den sentrale delen av Nigeria under jernalderen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg