A rare, gemmy and lustrous, vivid lavender kunzite crystal from Jos, Nigeria
En sjelden edelsten fra området rundt Jos i delstaten Plateau.
.
Lisens: fri

Plateau er en delstat i Nigeria med et flateinnhold på 27 217 km2 og med et folketall på om lag 4 500 000 innbyggere (2020). Hovedstaden i Plateau er Jos.

Delstaten omfatter et høylandsplatå, som har gitt delstaten sitt navn. Delstaten ligger i det som i Nigeria omtales som den geopolitiske sonen Middle Belt. Den strekker seg i sør fra lavlandsslettene på nordsiden av elven Benue, til høylandsplatået fra delstatens midtre del og videre mot nordvest, med høyde over havet mellom rundt 1 200 meter over havet opp til høyeste topp, ‘Shere Hills’ på 1 829 meter over havet.

Dette høylandet gir delstaten, fokusert rundt byen Jos, et behagelig klima. Dagtemperaturen kan variere mellom 25 og 30 °C, avhengig av årstiden, mens nattetemperaturen kan komme ned rundt 15 °C, noe som lett kan gi en følelse av å fryse, spesielt nattestider.

Delstaten, spesielt rundt hovedstaden Jos, har historisk sett hatt en rik gruveindustri, der mange mineraler fortsatt kan skjule seg i fjellplatået.

Delstaten utgjør, med sin beliggenhet midt i Nigeria, et skille mellom et hovedsakelig kristent sør og et muslimsk nord. Dessverre har dette, spesielt i og rundt Jos, fått utslag i mange blodige sammenstøt mellom de to religiøse gruppene, noe som fra tid til annen kan føre til store ødeleggelser og tap av menneskeliv. Andre årsaker, som økt press på landområder og mangel på ressurser, samt utbredt korrupsjon, kan nok være like viktige som bakgrunn for slike konflikter, der religiøs og etnisk tilknytning er en enkel form for sosial gruppedannelse, mer enn opprinnelig årsak til konfliktene.

Landscape in Plateau
Kulturlandskap i delstaten Plateau.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg