En sjelden edelsten fra området rundt Jos i delstaten Plateau.

A rare, gemmy and lustrous, vivid lavender kunzite crystal from Jos, Nigeria av Robert Lavinsky - iRocks.com/Wikimedia Commons. Wikimedia Commons

. fri

Plateau, delstat i Nigeria med et flateinnhold på 30 913 km2 og med et folketall på 4 455 176 innbyggere (basert på FN projeksjon 2015) og med hovedstad Jos

Delstaten omfatter et høylandsplatå, som har gitt delstaten sitt navn. Delstaten ligger i det som i Nigeria omtales som den geopolitiske sonen ‘Middle Belt’. Den strekker seg i sør fra lavlandsslettene på nordsiden av elven Benue, til høylandsplatået fra delstatens midtre del og videre mot nordvest, med høyde over havet mellom ca. 1 200 moh. opp til høyeste topp, ‘Shere Hills’ på 1 829 moh.

Dette høylandet gir delstaten, fokusert rundt byen Jos, et behagelig klima. Dagtemperaturen kan variere mellom 25 og 30 °C, avhengig av årstiden, mens nattetemperaturen kan komme ned rundt 15 °C, noe som lett kan gi en følelse av å fryse, spesielt nattestider. I Jos, som i resten av Nigeria, er sengetøy som dyner vanskelig å oppdrive, og man dekker seg som regel bare til med et laken.

Delstaten, spesielt rundt hovedstaden Jos, har historisk sett hatt en rik gruveindustri, der mange mineraler forsatt kan skule seg i fjellplatået.

Delstaten utgjør, med sin beliggenhet mitt i Nigeria, et skille mellom et hovedsakelig Kristent sør og et Muslimsk nord. Dessverre har dette, spesielt i og rundt Jos, fått utslag i mange blodige sammenstøt mellom de to religiøse gruppene, noe som fra tid til annen kan føre til store ødeleggelser og tap av menneskeliv. Andre årsaker, som økt press på landområder og mangel på ressurser, samt utbredt korrupsjon, kan nok være like viktige som bakgrunn for slike konflikter, der religiøs og etnisk tilknytning er en enkel form for sosial gruppedannelse, mer enn opprinnelig årsak til konfliktene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.