Midtbeltet er en region i Nigeria som strekker seg på langs mellom øst og vest, på nord og sør-siden av de store elevene Niger og Benue. I motsetning til andre regioner i landet er Midtbeltet ikke dominert av én etnisk gruppe eller religion. Området skiller den nordlige delen av landet, der en muslimsk hausa-fulani-befolkning er i majoritet, og den sørlige delen av landet, der en stor del av befolkningen er kristne og domineres av yoruba-befolkningen i sørvest og ibo-befolkningen i sørøst.

Topografisk preges Midtbeltet av elvedalene rundt Niger og Benue. Sør for Niger og vest for elvesamløpet er terrenget preget av lave åsrygger. Øst for samløpet preges landskapet av lavtliggende jordbruksland og regnskog før landskapet begynner å stige opp mot Kamerun i øst. På nordsiden av Benue stiger landskapet gradvis opp mot Josplatået. På nordsiden av Niger er landskapet vesentlig lavtliggende sletteland mot grensen til republikken Niger i vest.

Delstatene som inngår i midtbeltet er Niger, Kwara, Kogi, Nasarawa, Benue, Plateau, Taraba, Gombe og Adamawa, foruten hovedstadsområdet FCT rundt Abuja. I den nordlige delen av området inkluderer midtbeltet også de sørlige delene av delstatene Kaduna og Bauchi.

Mange av de over 200 etnolingvistiske gruppene i Nigeria har sine røtter i Midtbeltet. Befolkningsgruppene som lever i Midtbeltet i dag opplever ofte marginalisering fra de andre delene av landet i etnisk, språklig, kulturell, religiøs og økonomisk forstand.

Blant folkeslagene i Midtbeltet finner vi blant andre abakwa, agatu, aho, ake, alago, barab, bariba, bassa, dibo, dukawa, ebira, eggon, etulo, gana, gbagyi, gwada, gwandara, idoma, igala, igede, ingwai, jukun, kadara, kakanda, kambari, kamuku, kanuri, koro, mambila, nupe, okun, pangu og tiv.

Studier av språkgruppene i midtbeltet indikerer at disse folkegruppene stammer fra det sentrale og østlige Afrika og fra områder lenger vest i Vest-Afrika fra tiden før den nordlige delen av Nigeria ble muslimsk.

Politisk er midtbeltet relatert til en av seks geopolitiske soner som Nigeria ble kategorisert i på 1990-tallet under Sani Abacha. Midtbeltet faller sammen med sonen Nord-sentral. (De andre sonene er Nord-vest, Nord-øst, Sør-vest, Sør-øst og Sør-sør.)

Ettersom Midtbeltet ligger i skjæringspunktet mellom Nigerias i hovedsak muslimske nord og kristne sør har regionen vært mye utsatt for religiøse konflikter som har vært mye fokusert rundt byen Jos. Etniske motsetninger har forsterket slike konflikter. Konflikt mellom fastboende bønder og nomadiske kvegdrivere har vært en annen viktig konfliktlinje i regionen ettersom kvegdriverne driver sine flokker sørover for salg etter oppdrett i nord. Ofte forsterker de ulike konfliktlinjene hverandre. Tap av menneskeliv som følge av slike konflikter har et til tider stort omfang. Eiendomskonflikter mellom fastboende og tilvandrende har også tidvis resultert i noe tap av menneskeliv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.