Midtbeltet (region i Nigeria)

Slettelandskap med gressende geiter i bakgrunnen i det sentrale Nigeria nær byen Bida i delstaten Niger.

Artikkelstart

Midtbeltet er en region i Nigeria som strekker seg på langs mellom øst og vest, på nord- og sørsiden av de store elevene Niger og Benue. I motsetning til andre regioner i landet er Midtbeltet ikke dominert av én etnisk gruppe eller religion. Området skiller den nordlige delen av landet, der en muslimsk hausa-fulani-befolkning er i majoritet, og den sørlige delen av landet, der en stor del av befolkningen er kristne og domineres av yoruba-befolkningen i sørvest og ibo-befolkningen i sørøst.

Topografi

Topografisk preges Midtbeltet av elvedalene rundt Niger og Benue. Sør for Niger og vest for elvesamløpet er terrenget preget av lave åsrygger. Øst for samløpet preges landskapet av lavtliggende jordbruksland og regnskog før landskapet begynner å stige opp mot Kamerun i øst. På nordsiden av Benue stiger landskapet gradvis opp mot Josplatået. På nordsiden av Niger er landskapet vesentlig lavtliggende sletteland mot grensen til republikken Niger i vest.

Delstater

Delstatene som inngår i Midtbeltet er Niger, Kwara, Kogi, Nasarawa, Benue, Plateau, Taraba, Gombe og Adamawa, foruten hovedstadsområdet FCT rundt Abuja. I den nordlige delen av området inkluderer Midtbeltet også de sørlige delene av delstatene Kaduna og Bauchi.

Etniske grupper

Mange av de over 200 etnolingvistiske gruppene i Nigeria har sine røtter i Midtbeltet. Befolkningsgruppene som lever i Midtbeltet i dag opplever ofte marginalisering fra de andre delene av landet i etnisk, språklig, kulturell, religiøs og økonomisk forstand.

Blant folkeslagene i Midtbeltet finner vi blant andre abakwa, agatu, aho, ake, alago, barab, bariba, bassa, dibo, dukawa, ebira, eggon, etulo, gana, gbagyi, gwada, gwandara, idoma, igala, igede, ingwai, jukun, kadara, kakanda, kambari, kamuku, kanuri, koro, mambila, nupe, okun, pangu og tiv.

Språk

Studier av språkgruppene i Midtbeltet indikerer at disse folkegruppene stammer fra det sentrale og østlige Afrika og fra områder lenger vest i Vest-Afrika fra tiden før den nordlige delen av Nigeria ble muslimsk.

Politisk

Politisk er Midtbeltet relatert til én av seks geopolitiske soner som Nigeria ble kategorisert i på 1990-tallet under president Sani Abacha. Midtbeltet faller sammen med sonen North Central. (De andre sonene er North West, North East, South West, South East og South South.)

Sosiale konflikter

Ettersom Midtbeltet ligger i skjæringspunktet mellom Nigerias i hovedsak muslimske nord og kristne sør har regionen vært mye utsatt for religiøse konflikter som har vært mye fokusert rundt byen Jos. Etniske motsetninger har forsterket slike konflikter. Konflikt mellom fastboende bønder og nomadiske kvegdrivere har vært en annen viktig konfliktlinje i regionen ettersom kvegdriverne driver sine flokker sørover for salg etter oppdrett i nord. Ofte forsterker de ulike konfliktlinjene hverandre. Tap av menneskeliv som følge av slike konflikter har et til tider stort omfang. Eiendomskonflikter mellom fastboende og tilvandrende har også tidvis resultert i noe tap av menneskeliv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg