Jordas magnetiske poler

Feltlinjebildet for en magnetisk dipol i Jordens sentrum.

Jordmagnetisme
Av /※.

Artikkelstart

Jordas magnetiske poler er magnetiske nord- og sydpoler definert ut fra Jordas magnetfelt. De ligger ikke på samme sted som de geografiske polene, fordi den magnetiske aksen ikke er på samme sted som jordas rotasjonsakse. Et magnetisk kompass vil rette seg inn mot jordas magnetiske poler.

Faktaboks

Også kjent som

geomagnetiske poler

Magnetisk sett er den nordligste polen en magnetisk sydpol, mens den sørligste polen er en magnetisk nordpol. Vanligvis er den røde delen på nålen i et kompass en magnetisk nordpol. Siden en magnetisk nordpol vil tiltrekkes en magnetisk sørpol, vil dermed den røde delen av kompassnåla rette seg inn mot den nordligste magnetiske polen på Jorda.

Det finnes to typer magnetiske poler. Den ene, dip-poler, er en fysisk konsekvens av magnetfeltet og omtales som oftest som Jordas magnetiske poler. Den andre, dipol-poler, er tenkte poler man finner ved hjelp av matematiske modeller og omtales som oftest som Jordas geomagnetiske poler.

Dip-poler (magnetiske poler)

Vanligvis defineres Jordas magnetiske poler som punktene hvor retningen til magnetfeltet står vinkelrett på jordoverflaten. Dette kalles dip-poler. På et slikt sted vil en kompassnål som vanligvis peker nordover, svinge fritt rundt. Beliggenheten til dip-polene påvirkes i stor grad av magnetiske egenskaper i jordoverflaten og endrer seg hele tiden.

Dipol-poler (geomagnetiske poler)

I motsetning til dip-polene hvor man kan måle deres fysiske posisjon er Jordas geomagnetiske poler teoretiske punkter som beregnes fra matematiske modeller. Der ser man for seg punkter på jordoverflaten som skjæres av aksen til en magnetisk dipol eller tilnærming som tilsvarer jordens magnetfelt (det vil si en stavmagnet som gir samme magnetfelt som Jorden hvis den plasseres i eller i nærheten av Jordens sentrum). Dette kalles dipol-poler eller geomagnetiske poler. Det er dipol-poler som har størst betydning i studier av magnetiske forhold i den øvre atmosfæren og det nære verdensrom.

Polenes posisjoner

Dip-pol posisjoner (2020)

  • Nordlig pol: 86,50° nordlig bredde, 164,04° østlig lengde.
  • Sørlig pol: 64,07° sørlig bredde, 135,88° østlig lengde.

Dipol-pol posisjoner (2020)

  • Nordlig pol: 80,65° nordlig bredde, 72,68° vestlig lengde
  • Sørlig pol: 80,65° sørlig bredde, 107,32° østlig lengde

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg