Johan Fredrik Gram

Faktaboks

Johan Fredrik Gram
Født
14. april 1868, Åssiden, Drammen
Død
27. desember 1947, Oslo
Johan Fredrik Gram
Av .

Artikkelstart

Johan Fredrik Gram var en norsk kjemiker som grunnla og ledet det kjemiske laboratoriet til NSB. Arbeidet resulterte i mange forbedringer ved jernbanen som til dels er publisert. Han deltok også i stiftelsesmøte av det som ble Norsk Kjemisk Selskap i 1893, og var formann der i 1916–1917.

Gram er et tidlig eksempel på en norsk kjemiker med doktorgrad som gjorde karriere utenfor akademia. Han studerte kjemi ved Universitetet i Kristiania og ved universitetet i Jena, hvor han tok doktorgraden i juni 1892.

Etter å ha drevet sitt eget laboratorium i Kristiania, ledet han Fredrikstad Trækulfabrikk fra 1893 til den ble nedlagt i 1903. Han ble så ansatt ved Statens landbrukskjemiske Kontrollstasjon, hvor han fikk som oppgave å bygge et kjemisk laboratorium ved Norges Statsbaner. Dette ledet han til han gikk av med pensjon i 1938.

Han var medlem av Statens råstoffkomite fra 1918, hvor han undersøkte kullene på Svalbard og mulighetene for å fremstille olje fra dem.

Gram er også kjent blant norske kjemikere som visedikter. Han signerte sine viser med Vegtsenheter (gram), og de ble sunget med stor innlevelse i Polyteknisk forening fra 1890-tallet og senere i Norsk Kjemisk Selskaps lokalavdelinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg