Johan Fredrik Gram av Ukjent. Falt i det fri (Public domain)

Johan Fredrik Gram var en norsk kjemiker som grunnla og ledet det kjemiske laboratoriet til NSB. Arbeidet resulterte i mange forbedringer ved jernbanen som til dels er publisert. Han deltok også i stiftelsesmøte av det som ble Norsk Kjemisk Selskap i 1893, og var formann der i 1916–1917.   

Gram er et tidlig eksempel på en norsk kjemiker med doktorgrad som gjorde karriere utenfor akademia. Han studerte kjemi ved Universitetet i Kristiania og ved universitetet i Jena, hvor han tok doktorgraden i juni 1892.

Etter å ha drevet sitt eget laboratorium i Kristiania, ledet han Fredrikstad Trækulfabrikk fra 1893 til den ble nedlagt i 1903. Han ble så ansatt ved Statens landbrukskjemiske Kontrollstasjon, hvor han fikk som oppgave å bygge et kjemisk laboratorium ved Norges Statsbaner. Dette ledet han til han gikk av med pensjon i 1938.  

Han var medlem av Statens råstoffkomite fra 1918, hvor han undersøkte kullene på Svalbard og mulighetene for å fremstille olje fra dem.

Gram er også kjent blant norske kjemikere som visedikter. Han signerte sine viser med Vegtsenheter (gram), og de ble sunget med stor innlevelse i Polyteknisk forening fra 1890-tallet og senere i Norsk Kjemisk Selskaps lokalavdelinger. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.