Faktaboks

Joaquín Rodrigo
Uttale
rådrˈigå
Født
22. november 1901, Sagunto (Valencia)
Død
6. juli 1999, Madrid
Joaquín Rodrigo, 1996

Den spanske komponisten Joaquín Rodrigo er spesielt kjent for sin gitarkonsert Concierto de Aranjuez (1939/40). Foto fra 1996.

Joaquín Rodrigo, 1996
Av /AP Photo/EFE/NTB Scanpix.

Joaquín Rodrigo, spansk komponist og pianist, som er mest kjent for gitarkonserten Concierto de Aranjuez. Han regnes som en av Spanias mest betydelige komponister fra perioden rundt midten av det 20. århundret.

Rodrigos stil var konservativ og han dro ofte veksler på spansk nasjonalmusikk og tidligere tiders komponister. Tonespråket er tonalt, men med et karakteristisk innslag av sterkt dissonerende akkorder. Verklisten omfatter rundt 170 komposisjoner, derav elleve solokonserter med orkester, en rekke orkester- og korverker, rundt seksti sanger, mer enn et tyvetalls stykker for gitar og et tilsvarende antall for klaver, samt musikk til ballett, teater og film.

Biografi

Rodrigo ble blind som tre-åring. Som ung studerte han først i Valencia og reiste så i 1827 til Paris der han i en kortere periode var elev av Paul Dukas ved École Normale de Musique. I 1934 vant Rodrigo en viktig musikkonkurranse i Valencia og senere samme år mottok han et stipend som gjorde ham i stand til å flytte tilbake til Paris der han pleiet omgang med en rekke betydningsfulle musikere og komponister. I de neste årene bodde og arbeidet han i Frankrike og Sør-Tyskland, og først like før utbruddet av andre verdenskrig returnerte han til Madrid.

I 1933 giftet Rodrigo seg med den tyrkiske pianisten Victoria Kamhi. Gjennom hele karrièren var hun til uvurderlig hjelp med å skrive ned i vanlig notasjon musikken han komponerte.

Concierto de Aranjuez

Selv om han aldri lærte å spille gitar selv, er Rodrigo utenfor Spania mest kjent for sine gitarkomposisjoner. Han skrev sitt første stykke for dette instrumentet, Zarabanda lejana, i 1926. Concierto de Aranjuez ble komponert i Paris våren 1939 og tilegnet gitaristen Regino Sáinz de la Maza (1896–1981) som uroppførte verket i Barcelona året etter. Dette var Rodrigos første solokonsert, og den markerte det definitive gjennombruddet for ham som komponist. På oppfordring fra Andrés Segovia skrev han senere gitarkonserten Fantasía para un Gentilhombre, som er komponert over temaer av den spanske 1600-talls gitaristen Gaspar Sanz.

Concierto de Aranjuez har blitt svært populær og finnes i en mengde innspillinger, både i originalversjon og i ulike arrangementer. Rodrigo bearbeidet selv konserten for harpe og orkester (1974), og den langsomme satsen nådde nye tilhørerskarer med Miles Davis' legendariske jazzversjon på albumet Sketches of Spain fra 1960. Blant rekken av andre artister som har latt seg inspirere av denne satsen, er også gruppen Deep Purple med «The Orange Juice Song» på studioalbumet Come Taste the Band fra 1975.

Utmerkelser

Rodrigo mottok mange utmerkelser for sitt musikalske virke, deriblant Spanias høyeste komposisjonspris, Premio Nacional de Música, i 1983.

I 1992 ble han adlet av Kong Juan Carlos I og gitt tittelen Marqués de los Jardines de Aranjuez. Han er gravlagt i Aranjuez.

Les mer i Store norske leksikon

Utvalg av verker for gitar

 • Zarabanda lejana, 1926
 • En los trigales, 1938
 • Concierto de Aranjuez, gitar og orkester, 1939
 • Tres piezas españolas (Fandango, Passacaglia, Zapateado), 1954
 • Fantasía para un Gentilhombre, gitar og orkester, 1954
 • Invocación y danza, 1961
 • Concierto madrigal, 2 gitarer og orkester, 1966
 • Concierto andaluz, 4 gitarer og orkester, 1967
 • Sonata Giocosa, 1970
 • Concierto para una fiesta, gitarer og orkester, 1982

Litteratur

 • Kamhi de Rodrigo, Victoria. (1992). Hand in Hand with Joaquín Rodrigo: My Life at the Maestro’s Side. Pittsburgh PA, Latin American Literary Review Press. Inneholder fullstendig verkfortegnelse til 1989.
 • Wade, Graham. (2001). Distant Sarabandes: The Solo Guitar Music of Joaquín Rodrigo. Leeds, GRM Publications. Inneholder fortegnelse over alle Rodrigos gitarverker.
 • Wade, Graham. (2006). Joaquín Rodrigo: A Life in Music. Travelling to Aranjuez: 1901-1939. Leeds, GRM Publications. Inneholder fullstendig verkfortegnelse frem til 1939.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg