Faktaboks

Jinan
Tsinan, Chi-nan, kinesisk 济南市
Uttale
tʃinan
Jinan
Oversikt over Jinan med «Tusen Buddha-fjellet» i forgrunnen.

Jinan er en by i Kina, hovedstad i provinsen Shandong, på sørbredden av Huang He. Storbyområdet har 4 032 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Næringsliv

Jinan er en betydelig industriby og administrativt senter. Byen er et jernbaneknutepunkt på hovedbanen BeijingShanghai, med sidebane til havnebyen Qingdao. Industrien omfatter produksjon av tyngre kjøretøyer (lastebiler, veimaskiner med mer), jern- og stålindustri (råjern, stålvaier, jernbaneskinner), tekstilindustri, kornmøller og annen næringsmiddelindustri. Jinan er et gammelt kultursenter med templer, Konfucius-bibliotek, provinsmuseum og et stort universitet.

Historie

Taifjellet står oppført på UNESCOs Verdensarvliste.
.
Lisens: CC BY 2.0

Jinan har vært provinshovedstad siden middelalderen, og ble omkring år 1900 åpnet for utenlandsk handel (først tyskere, senere japanere). Den var okkupert av japanerne i perioden 1937–1945, og var under den kinesiske borgerkrigen mellom kommunistene og nasjonalistene (Kuomintang) åsted for harde kamper før den ble erobret av kommunistene i 1948.

Longshan, 30 kilometer øst for byen, var senter for den 5000 år gamle Longshan-kulturen.

Jinan ligger ved nordskråningen av det hellige Taifjellet (Tai Shan) som står på UNESCOs verdensarvliste. Taifjellet er det mest aktede av Kinas fem hellige taoistiske fjelltopper, og symboliserer med sine eldgamle kunstneriske mesterverker eldre kinesisk tro og sivilisasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg