Jinan, by i Kina, hovedstad i provinsen Shandong, på sørbredden av Huang He. Storbyområdet har 4 032 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Jinan er en betydelig industriby og administrativt senter. Jernbaneknutepunkt på hovedbanen Beijing–Shanghai, med sidebane til havnebyen Qingdao. Industrien omfatter produksjon av tyngre kjøretøyer (lastebiler, veimaskiner m.m.), jern- og stålindustri (råjern, stålvaier, jernbaneskinner), tekstilindustri, kornmøller og annen næringsmiddelindustri. Byen er et gammelt kultursenter med templer, Konfucius-bibliotek, provinsmuseum og et stort universitet.

Jinan har vært provinshovedstad siden middelalderen, og ble omkring år 1900 åpnet for utenlandsk handel (først tyskere, senere japanere). Den var okkupert av japanerne 1937–45, og var under den kinesiske borgerkrig åsted for harde kamper før den ble erobret av kommunistene i 1948. Longshan, 30 km øst for byen, var senter for den 5000 år gamle Longshan-kulturen. Jinan ligger ved nordskråningen av det hellige Taifjellet (Tai Shan) som står på UNESCOs Liste over verdens natur- og kulturarv. Taifjellet er det mest aktede av Kinas fem hellige taoistiske fjelltopper, og symboliserer med sine eldgamle kunstneriske mesterverker eldre kinesisk tro og sivilisasjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.